24 aprilie – Ziua Mondială pentru Protecţia Animalelor de Laborator

Ziua Mondială pentru Protecţia Animalelor de Laborator a fost stabilită la data de 24 aprilie 1979 de către o asociaţie britanică numită NAVS, care milita împotriva vivisecţiei (disecţie făcută  pe un animal viu pentru a studia un fenomen fiziologic), o practică scandaloasă, încă utilizată în zona de cercetare. Data de 24 de aprilie a fost aleasă după ziua de naştere a fondatorului NAVS, mareşalul britanic Hugh Dowding, comandant al Forţelor Aeriene, care era un fervent militant împotriva vivisecţiei.
Potrivit statisticilor NAVS de astăzi, în fiecare an mor în jur de 100 de milioane de animale în cadrul experimentelor din laboratoare, deşi există deja alternative moderne. Ziua Mondială se concentrează tocmai pe conştientizarea în rândul populaţiei a faptului că există variante eficiente de testare fără folosirea animalelor, care pot evita moartea unor fiinţe vii.

cobai

Numeroase proteste, demonstraţii şi simpozioane au loc în toată lumea privind aceast controversat subiect al utilizării animalelor pentru cercetare.

Primele obiecţii au apărut în jurul anului 1600 dar ele au fost doar excepţii şi nu au reprezentat decât păreri personale ale unor oameni de ştiinţă, neconstituindu-se în curente filozofice care să condamne utilizarea animalelor pentru experiemente.

După cel de-al Doilea Război Mondial, guvernele a numeroase ţări au alocat fonduri imense în scopul cercetării medicale. Se remarcă o creştere a numărului de animale folosite în laboratoare. Totuşi, între anii 1970-1980 izbucnesc câteva scandaluri mari legate de abuzurile la care sunt supuse animalele de laborator.

rab

În prezent, oponenţii experimentelor pe animale condamnă cel mai mult utilizarea acestora în testele LD-50, în testele Draize (utilizandu-se iepurii, se măsoara gradul de iritare la nivelul ochilor produs de diferite produse cosmetice) şi în cazul experimentelor psihologice (instinctul matern studiat pe puii de maimuţă).

În cazul experimentelor militare au fost iradiate maimuţe pentru a se observa care sunt efectele expunerii la radiaţii şi care sunt modificările comportamentale induse de radiaţii. În Texas sunt şi în prezent conduse experimente care utilizează maimuţe cu scopul de a urmări capacitatea de a utiliza un simulator de zbor ante şi postiradiere a sistemului nervos central.

Decizie istorică în SUA

Zilele trecute, un judecător din SUA a decis că o pereche de cimpanzei de la Stony Brook University, ţinuţi pe post de cobai pentru cercetare, au aceleaşi drepturi ca şi oamenii. E prima oară în istoria justiţiei când maimuţele primesc aceleaşi drepturi privind detenţia ca şi oamenii. Astfel, animalele au primit drepturile de tip habeus corpus, care le permite deţinuţilor să îşi conteste detenţia.

Decizia ar putea duce la eliberarea primatelor şi ar putea să fie folosită pentru eliberarea altor animale captive.

primate, Frik, with a device on his head in a cage

În centrele universitare, în special facultăţile de medicină veterinară, sunt folosite adesea animale cu scopul de a învăţa studenţii diferite proceduri chirurgicale.

Un mijloc la îndemâna fiecăruia de a sabota aceste practici este alegerea acelor produse cosmetice, de exemplu care sunt inscripţionate clar. Sfatul ecologiştilor este să citim ambalajul şi să alegem doar acele produse care nu au fost testate pe animale. De altfel, o mare parte dintre producătorii din domeniu au renunţat deja la acest lucru, în principal datorită faptului că ingredientele utilizate au fost testate în trecut şi nu mai au nevoie de alte teste. Mai mult, acum există posibilitatea testelor pe culturi celulare, iar produsele finite pot fi testate pe voluntari.

Surse: www.navs.org.uk, www.anydayguide.com, unda-verde.ro

Traducerea şi documentarea: Bianca Ioniţă