S-a înfiinţat filiala din Budapesta a Asociaţiei Române de Istorie a Presei

foto: RADOR
foto: RADOR

Asociaţia Română de Istorie a Presei (ARIP) a decis astăzi, 24 aprilie, înfiinţarea unei filiale în Ungaria. Acest eveniment nu este întâmplător, Budapesta având un rol important în dezvoltarea presei din Transilvania, mai ales în secolul ai XIX-lea. Un exemplu notabil, Revista Familia, de la a cărei înfiinţare se împlinesc anul acesta 150 de ani, a fost fondată la Budapesta, în 1865, de tânărul, pe atunci, intelectual român, Iosif Vulcan. De altfel, Iosif Vulcan a înfiinţat mai multe reviste româneşti în capitala ungară, dar mai puţin cunoscute.
Preşedintele filialei ARIP va fi dr. Maria Berényi, cercetător ştiinţific, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, care devine şi vicepreşedinte ARIP.
Anunţul a fost făcut de preşedintele ARIP, Ilie Rad, în cadrul celui de-al VIII-lea congres naţional de istoria presei, care are loc la Oradea în perioada 24-25 aprilie.
ARIP s-a înfiinţat în anul 2007 şi reuneşte cercetători, profesori, jurnalişti şi doctoranzi. Filiala din Ungaria este cea de-a treia deschisă în afara graniţelor României, ARIP dispunând de alte două, în Bucovina şi Basarabia.

RADOR (24 aprilie)