Jumătate de milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană

Jumătate de milion de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, de la intrarea sa în vigoare, în urmă cu un an. Alţi aproximativ 75.000 de cetăţeni, rezidenţi în regiunea transnistreană, au primit paşaportul moldovenesc biometric. Datele au fost prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă comună, susţinută de ministrul de externe, Natalia Gherman şi ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola. Republica Moldova este astfel prima şi singura ţară a Parteneriatului Estic care beneficiază de această facilitate acordată de Uniunea Europeană.
Corespondenţă de la Radio Chişinău – Reporter: Ina Guţu – Liberalizarea regimului de vize este un succes comun al Uniunii Europene şi al Republicii Moldova – a declarat ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman.
Natalia Gherman: Aproximativ o jumătate de milion de cetăţeni moldoveni au intrat fără viză. Nicio referinţă statistică nu poate reflecta bucuria cetăţenilor care, datorită abolirii vizelor, şi-au revăzut familiile.
Reporter: La rândul său, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a apreciat faptul că Republica Moldova este prima ţară din parteneriatul estic care a obţinut regimul liberalizat de vize. Oficialul european a afirmat că Uniunea Europeană va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin programe bugetare.
Pirkka Tapiola: Se împinesc 65 de ani de la Declaraţia lui Robert Schumann, iar mesajul lui era de pace şi unitate. Uitându-ne la continentul european, în prezent, acest mesaj este şi mai puternic. Noi am decis să nu mai revenim la geopolitică şi competiţie pentru sferele de influenţă. Ce să construim altceva: reforme, democraţie? Acestea sunt lucruri care nu pot fi luate gratis, ci implică multă muncă.
Reporter: Amintim că la 28 aprilie 2014, Uniunea Europeană a abolit regimul de vize cu Republica Moldova.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 aprilie