Premieră românească în deschiderea Festivalului Filmului European

BUCURESTIFilmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn va fi proiectat în premieră la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, joi, 7 mai 2015, de la ora 19.30, la Cinema PRO.

Cea de a 19-a ediţie a Festivalului se va desfășura în București (7-14 mai) și în patru orașe din ţară – Craiova (15-17 mai), Iași și Tîrgu Mureș (22-24 mai), și Hunedoara (29-31 mai) – oferindu-le cinefililor 56 de producţii (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie) provenind din 26 de ţări europene.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. „Oferim, și în acest an, o adevărată sărbătoare a cinematografiei europene. Mă bucur că prezenţa românească este una remarcabilă: debuturile în lungmetraj ale regizorilor Ana Lungu și Andrei Cohn, ziua filmului românesc, selecţia de scurtmetraje realizate de studenţii UNATC”, declară Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român. În București, filmele vor fi proiectate la Cinema PRO, Cinema Studio și Elvira Popescu.

Detalii despre program pe http://www.facebook.com/ffeRomania .

Festivalul Filmului European prezintă publicului zece premiere europene în România, producţii realizate de regizori aflaţi pe val în care joacă actori de prim-plan (Willem Dafoe, Maria de Medeiros, Colin Farrel etc.), un film care a primit anul acesta Premiul Oscar, o retrospectivă Tudor Giurgiu, prilejuind totodată întâlnirea cu numeroase personalităţi implicate în realizarea producţiilor cinematografice europene.

Și în acest an, festivalul aduce numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educaţie cinematografică pentru elevi, workshop-ul de animaţie pentru copii Anim’est, proiecţii multimedia și concerte live, precum și secţiunea Ucraina și Republica Moldova – în Focus.

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. În funcţie de voturile exprimate, Premiul Publicului va fi oferit în cadrul Galei de închidere din 14 mai.

Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obţinute de la casele de bilete în ziua proiecţiei. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitaţie. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă. Detalii, în curând, pe  www.ffe.ro

Date despre principalele evenimente

Filme românești

Acasă la tata (2015). Debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn (remarcat anul trecut pentru scurtmetrajul Maica domnului de la parter), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din București în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăiește cu o femeie din sat. Din distribuţie fac parte, printre alţii, Alexandru Papadopol,  Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprișor, Andi Vasluianu. Filmul lui Andrei Cohn va marca joi, 7 mai, de la 19.30, la Cinema PRO, deschiderea oficială a Festivalului Filmului European. Proiecţia va fi precedată de un cuvânt introductiv al organizatorilor și va fi urmată de o sesiune Q&A, cu Andrei Cohn și echipa sa, moderată de criticul de film Andrei Rus.

Autoportretul unei fete cuminţi (2015). Filmul cu care tânăra regizoare a debutat în acest an este o dramă despre maturizare, în care o femeie de „familie bună”, doctorand în inginerie seismică, care are o relaţie cu un bărbat căsătorit, vrea să evadeze și să se bucure de o libertate pe care învaţă să o folosească. Nota de originalitate a acestui film constă în faptul că regizoarea a distribuit mai mulţi actori amatori, printre care și părinţii săi. Ana Lungu estea autoarea mediumetrajului Burta balenei (2014). După proiecţie, regizoarea Ana Lungu, producătoarea Anca Puiu și echipa vor participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Retrospectivă Tudor Giurgiu. Vor fi prezentate filme ale regizorului Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului – Legături bolnăvicioase (2006), Nunţi, muzici și casete video (2008), Superman, Spiderman sau Batman (2011), Despre oameni și melci (2012), De ce eu? (2015).

Aferim (2015). Filmul lui Radu Jude, care a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin, spune povestea unui zapciu din secolul al XIX-lea plecat împreună cu fiul său în căutarea unui rob fugar. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Radu Jude și cu echipa care a realizat filmul. Moderator: Mihai Fulger, critic de film.

Filme premiate

Ida (Polonia, 2013), un film al regizorului polonez Pawel Pawlikowski, despre secretul pe care îl descoperă o tânără de 18 ani în timp ce se pregătește să devină călugăriţă. Pelicula, care a câștigat anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, explorează un alt fel de călătorie spre aflarea propriei identităţi.

Calvarul (Irlanda, 2014), în regia lui John Michael McDonagh, este povestea unui cântăreţ care ajunge într-un sat irlandez uitat de lume, unde hangiul văduv care îl găzduiește crede că are de a face cu încarnarea fostei sale soţii și reușește să-i convingă pe săteni că femeia s-a întors printre ei în persoana unui bărbat. Filmul, care va fi prezentat de criticul de film Irina Margareta Nistor, a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Berlin (2014), Boston Online Critics Association (2014), British Independent Film Awards (2014), Irish Film Television Awards (2014), TIFF (2014).

Bande des filles (Franţa, 2014), filmul Célinei Sciamma, a deschis sectiunea Quinzaine des Réalisateurs anul trecut și a câștigat cinci premii la festivaluri importante precum International Cinephile Society Awards (2015), San Sebastián International Film Festival (2014), Stockholm Film Festival (2014), Women Film Critics Circle Awards (2014).

Class Enemy (Slovenia, 2013), filmul lui Rok Bicek, care a obţinut 17 premii, este bazat pe o poveste adevărată despre elevii care îl acuză pe noul lor profesor de limba germană pentru sinuciderea unei colege. După proiecţie va avea loc o sesiune Q&A cu actriţa Doroteja Nadrah, moderată de Ileana Bârsan, critic de film.

The Cut (coproducţie, 2014), cel mai recent film al regizorului turc stabilit în Germania, Fatih Akin, a fost premiat anul trecut la Festivalul de la Veneţia.

Viktoria (coproducţie Bulgaria-România, 2014), filmul Mayei Viktoria, premiat la Festivalul de la Munchen, prezintă povestea unei fete care s-a născut în Bulgaria comunistă fără să fi fost dorită de mama ei și relaţia dintre cele două femei în timpul ultimilor ani ai regimului comunist și în primii ani de capitalism. Proiecţia, care va fi prezentată la Gala de închidere a festivalului, va avea loc în prezenţa regizoarei Maya Viktoria și a producătoarei Anca Puiu, şi va fi urmată de o sesiune Q&A moderată de criticul de film Andrei Rus.

Hipocrat (Franţa, 2014), un film despre experienţele prin care trece un medic rezident într-un spital în care lucrează și tatăl său. Filmul regizat de Thomas Lilti a obţinut un premiu Cesar (2015) pentru actorul din rol secundar, Reda Kateb. Proiecţia va avea loc în prezenţa scenaristului Julien Lilti, care va participa la o sesiune Q&A moderată de criticul de film Ileana Bârsan.

Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), în regia lui Szabolcs Hajdu, are în distribuţie actori români de prim rang, precum Răzvan Vasilescu și Dragoș Bucur. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu echipa care a realizat filmul.

Biografii, ecranizări

Pasolini (coproducţie Franţa-Belgia-Italia, 2014), este un film despre ultima zi din viaţa marelui poet şi cineast italian Pier Paolo Pasolini. Regizat de Abel Ferrara, filmul îi are în distribuţie pe Willem Dafoe și Maria de Medeiros.

Acasă la Bergman (Suedia, 2013) este un documentar-eveniment despre Ingmar Bergman. Realizat de Jane Magnusson și Hynek Pallas, marele cineast suedez este prezentat de regizori celebri precum Tomas Alfredson, Woody Allen, Wes Anderson, Harriet Andersson, Pernilla August, Wes Craven, Claire Denis, Laura Dern, Daniel Espinosa, Francis Ford Coppola. Prezintă Ileana Bârsan, critic de film.

Miss Julie (coproducţie, 2014) este o ecranizare a piesei lui August Strindberg, în regia lui Liv Ullman, având o distribuţie de zile mari, cu Jessica Chastian și Colin Farrel cap de afiș.

Scurtmetraje

Scurtmetraje din Republica MoldovaColecţia de arome (r: Igor Cobileanski, 2014, ) / Cadoul (r: Dumitru Grosei, 2014) / În ataș (r: Mircea Bobînă, 2015). Proiecţia scurtmetrajelor va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care participă regizorul Igor Cobileanski, moderată de criticul de film Mihai Fulger.

Ziua Filmului Studenţesc Acordajul profesorului Octav / Echilibru / In the House / Sin / Alice / Iulian. A True Story / Lecţia despre cerc / LuckySelecţie de scurtmetraje produse de UNATC I.L. Caragiale, urmată de o dezbatere la care participă regizorii și echipele filmelor, moderată de Doru Niţescu, profesor UNATC.

Evenimente conexe

Proiecţii multimedia și concerte live de Ziua Europei, cu duo-ul Disco Sigareta și instalaţia interactivă Cross Reality by kotki Visuals. Instalaţia interactivă Cross Reality mixeaza capturi live ale persoanelor care trec prin dreptul ei cu secvenţe video și imagini din filme europene, realizând videoclipuri originale. Disco Sigareta  introduce în compilaţiile sale compoziţii din coloane sonore ale unor filme de referinţă și piese românești din filme cunoscute, rezultatul fiind surprinzător.

Atelierele de educaţie cinematografică pentru elevi cu criticul de film Ileana Bîrsan au ca obiectiv familiarizarea cu filmul european, diferitele estetici cinematografice, diferenţele între filmul mainstream și filmul de artă, prin desfășurarea unui dialog între elevi, plecând de la tema/temele filmului vizionat. Detalii despre condiţiile de participare, în curând, pe www.ffe.ro.

Atelierul de critică de film susţinut de criticul Andrei Rus are scopul de a-i familiariza pe tinerii cinefili cu noţiuni elementare de analiză de film. Atelierul va avea componente practice și teoretice prin care participanţii se vor putea deprinde cu modalităţile diferite de receptare a cinematografului.

Anim’est workshop de animaţie pentru copii (8-13 ani), sub îndrumarea lui Vasile Alboiu. Atelierul are o componentă practică – se vor realiza scurte filmuleţe în diverse tehnici: stop motion, 2D, decupaj – cu personaje și lumi fantastice. Detalii despre condiţiile de participare, în curând pe www.ffe.ro.

Republica Moldova și Ucraina – în FOCUS. Evenimentul își propune ca, prin film și dezbateri cu invitaţi speciali, să aducă iniţiativele culturale europene mai aproape de cele două ţări și, de asemenea, să aducă R. Moldova și Ucraina mai aproape de Uniunea Europeană. Evenimentul este organizat cu sprijinul EUNIC Global. Alături de filme produse în cele două ţări, va avea loc la UNATC o masă rotundă dedicată profesioniștilor în domeniu, Producţia și coproducţia de film în Europa.

Mai multe detalii despre filmele proiectate în cadrul FFE, calendarul proiecţiilor, evenimente speciale, ştiri la zi, concursuri, participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului şi alte informaţii, găsiţi pe www.facebook.com/ffeRomania.

Parteneri: Uniunea Cineaştilor din România, Cinema Elvire Popesco, Asociaţia K’arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Craiova,  Primăria Municipiului Iași, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Hunedoara, Castelul Corvinilor.

Parteneri media:  Dilema veche, Europa FM, Evenimentul zilei, Mediafax, Radio România Cultural, București FM, TVR, Ziare.com

AaRC, Blog de Cinema, Calea europeană, Cinemagia, Dor de ducă, Film Menu, Film Reporter,  Gratuitor, igloo, Kooperativa 2.0, Liternet, Anthony Frost, Observator cultural, Modernism, The Institute

Pentru relaţii media contactaţi Direcţia Comunicare a ICR: tel. 0317-100 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro.

www.ffe.ro

http://www.facebook.com/ffeRomania