28 aprilie 1945: Sfârşitul teribil al unui dictator

Benito Mussolini a ajuns la putere în Italia în 1922, în urma loviturii de stat fasciste cunoscută drept Marşul asupra Romei. După 6 ani, acesta a devent dictator absolut şi şi-a atribuit numele de „Il Duce”. A cucerit Etiopia în 1935 şi a anexat Albania în 1939, în acelaşi an în care a aderat la Pactul Tripartit alături de Germania nazistă şi Japonia imperială.
După mai multe înfrângeri majore în nordul Africii, Grecia, Balcani şi Rusia, Mussolini a început să piardă din putere şi popularitate. Forţele aliate au debracat în Sicilia pe 9 iulie 1943, o invazie a Italiei devenind inevitabilă. Germania nu a contribuit cu destule forţe pentru a contracara acest lucru, iar Marele Consiliu Fascist s-a întors şi el împotriva lui Mussolini şi a dispus arestarea acestuia pe 25 iulie 1943.
Organizaţiile fasciste au fost dizolvate iar mareşalul Pietro Badoglio a fost numit premier al Italiei. Ţara şi-a dorit să devină neutră, dar Churchill a insistat ca Italia sa coopereze de acum cu aliaţii, pentru a plăti un preţ. După doar câteva săptămâni, pe 11 octombrie 1943, noul guvern Badoglio a declarat război Germaniei.
Între timp, nazişti îl foloseau pe Mussolini drept lider marionetă al regimului din nordul Italiei – Republica Socialistă – instalat după ocupaţia germană din septembrie 1943. În aprilie 1945, Mussolini simţea deja că se află în pericol. Aliaţii avansau spre nord şi Ducele ştia că partizanii comunişti italieni urmau să-l declare criminal de război, aşadar a decis să fugă într-o ţară neutră.

mussolini2
Pe 28 aprilie 1945, Mussolini şi amanta sa Clara Petacci – pe care încercase anterior să o ajute să fugă singură în Spania, dar care refuzase să-l părăsească – alături de alţi lideri fascişti, au fost opriţi de partizani în apropiere de Lacul Como. Cuplul a fost dat jos din maşină şi pus la zid. Când partizanii le-au au citit sentinţa cu moartea, Petacci l-a îmbrăţişat pe Mussolini şi a spus: „Nu, el nu trebuie să moară!”. Partizanii au împuşcat-o prima. Mussolini şi-a descheiat cămaşa şi a cerut să fie împuşcat în piept. Au fost necesare mai multe gloanţe până când Ducele s-a prăbuşit. Toţi cei din anturajul său au fost executaţi, apoi trupurile au fost aruncate într-o dubă şi transportate în Piaţeta Loreto din Milano, locul unde avusese loc o execuţie în masă a partizanilor cu un an înainte.
Cadavrele au fost lovite şi partizanii au urinat pe ele înainte ca acestea să fie agăţate cu capul în jos şi expuse public. Mulţimea a luat cu asalt piaţa şi şi-a manifestat furia scuipând, lovind şi batjocorind, asigurându-se că Mussolini este cu adevărat mort.

Mussolini

Când Hitler a aflat despre sfârşitul groaznic al lui Mussolini, a decis că nu trebuie să aibă parte de aceeşi soartă. După doar două zile, acesta şi-a împuşcat soţia, pe Eva Braun şi apoi s-a otrăvit şi s-a împuşcat şi el. A lăsat ordin ca trupurile să le fie incinerate, pentru a nu fi profanate în mod similar.

Sursa: www.todayifoundout.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă