Vechiul oraş Teotihuacán ar putea dezvălui noi secrete

500Arheologii au descoperit mercur lichid într-un tunel adânc din vechiul oraş precolumbian Teotihuacán, în apropiere de Ciudad de Mexico. Această descoperire ar putea scoate la iveală noi informaţii despre legendara cetate aztecă.

Atunci când a descoperit mercur lichid în adâncurile oraşului precolumbien Teotihuacán, arheologul mexican Sergio Gómez s-a declarat “cu adevărat surprins“.
“Cetatea celui de-al cincilea soare”, un ansamblu foarte întins – 20 de kilometri pătraţi – situat la 2.200 de metri altitudine, la nord-vest de capitala mexicană, datează din anul 200 î.Hr. Aceste vestigii dovedesc că oraşul a adăpostit o civilizaţie multiculturală estimată între 200.000 şi 300.000 de locuitori. Numele său, Teotihuacán, provine dintr-un cuvânt nahuatl, limba populaţiei Nahuas, una dintre etniile care au locuit cetatea.
Mercurul lichid a fost descoperit într-un tunel “sacru, închis acum 1.800 de ani” şi situat sub piramida Şarpelui cu pene, informează cotidianul mexican „El Universal”. Este vorba despre un pasaj care a fost descoperit abia în 2003.
mexico-2

Potrivit cercetătorilor, mercurul lichid era foarte rar în Mexicul epocii precolubiene, dar se găsea din belşug în zonele maiaşe vecine. Prezenţa metalului ar putea indica folosirea sa în ceremonii rituale sau pentru a reprezenta un lac sau un fluviu al “lumii subterane“, acea lume condusă de zei. Locuitorii epocii i-ar fi atribuit acestui metal puteri supranaturale, potrivit ipotezelor formulate de cotidianul mexican „El Universal”.
În logica arheologilor, această descoperire i-ar putea conduce la un ultim secret: un mormânt regal. Dar, chiar şi aşa stând lucrurile, asta nu înseamnă că situl şi-a dezvăluit toate secretele….
De fapt, nici nu se ştie cum era administrată prodigioasa cetate şi sistemul său politic este încă un important subiect de dezbatere. Nici măcar nu se ştie de ce Teotihuacán a fost abandonată, cu mult înainte de cucerirea spaniolă din secolul al XV-lea, către anii 650.
Potrivit unui studiu recent evocat de site-ul CNN Mexico, prăbuşirea acestei cetăţi ar fi fost provocată de “o înfruntare între clasele sociale“, între elitele metropolei şi reprezentanţii legali ai cartierelor (primarii). O istorie cu care generaţiile următoare s-au confruntat adesea…

COURRIER INTERNATIONAL (Franţa), 28 aprilie 2015

Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea