Ouăle nu mai sunt considerate un risc pentru sănătate. Cât de multe ar trebui să consumăm?

Fiind vinovate de intoxicaţiile cu salmonella şi o sursă importantă de colesterol, ouăle au fost ani la rând considerate prea riscante pentru sănătate. Studii mai recente despre consumul de alimente bogate în colesterol au arătat că acestea nu influenţează atât de mult pe cât se credea nivelul valorilor sanguine, iar dintre toate, ouăle contribuie mult mai puţin la înfundarea arterelor şi la apariţia bolilor cardiovasculare comparativ cu grăsimea saturată din anumite cărnuri sau din produsele lactate.

eggs-cholesterol

Un ou de dimensiuni medii conţine 200 de miligrame de colesterol, dar are mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate, deci mai puţin nocive.

Fundaţia Britanică pentru Sănătatea Inimii a renunţat, încă din 2007, la recomandarea de a limita consumul de ouă la doar 3 pe săptamână şi, mai mult decât atât, pe site-ul său apar reţete pentru bolnavii de inimă care conţin ouă întregi (nu doar albuşuri).

Colesterolul este esenţial în organism. Este o moleculă structurală care face parte din membrana fiecărei celule. Este folosit şi pentru a produce hormoni steroizi, precum testosteronul, estrogenul şi cortizolul. Fără colesterol,  nu am exista. Organismul a dezvoltat căi elaborate pentru a se asigura că are mereu o cantitate suficientă. Deoarece obţinerea colesterolului din dietă nu este totdeauna suficientă, ficatul produce de fapt colesterol. Dar atunci când consumăm alimente bogate în colesterol, de exemplu multe ouă, ficatul produce mai puţin.

În cazul consumului de ouă, studiile arată că în general, colesterolul HDL (”bun”) creşte; nivelul colesterolului total şi LDL („rău”) de obicei nu s-a modificat, dar uneori a crescut uşor; consumul de ouă bogate în Omega-3 poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge, un alt factor important de risc; nivelul din sânge al antioxidanţilor carotenoizi, precum luteina şi zeaxantina, creşte semnificativ.

Se pare că răspunsul depinde de individ. În cazul a 70% dintre persoane, nu are niciun efect asupra colesterolului total sau LDL. Totuşi, pentru 30% dintre persoane aceste numere au crescut uşor.

Agenţia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) descrie oul ca aliment bogat în proteine de calitate, care poate fi consumat fără probleme atâta vreme cât nu este gătit cu unt sau cu grăsimi animale. Un ou de mărime medie are doar 80 de calorii, iar gălbenuşul este bogat în vitamina B12, riboflavină, folat şi vitamina D. Conţine substanţe nutritive importante pentru creier şi antioxidanţi puternici care pot proteja ochii. Cele mai sănătoase ouă sunt cele îmbogăţite cu Omega-3 sau cele de la găini crescute pe păşune. Acestea conţin mai mult Omega-3 şi vitamine liposolubile.

Nu există o recomandare clară privind numărul de ouă pe care ar trebui să-l consumăm, dar studiile sugerează că unul pe zi nu reprezintă nici un risc. Persoanele cu diabet ar trebui totuşi să consume mai puţin, pentru că ele constituie o categorie mai vulnerabilă în ceea ce priveşte incidenţa bolilor de inimă. În general, însă, ouăle sunt un mic dejun mult mai sănătos decât cerealele cu zahăr, de exemplu, asta în condiţiile în care nu sunt însoţite de grăsimi, cum ar fi cârnăciorii sau bacon-ul, untul şi, de asemenea, fără prea multă sare.

Sursa: www.theguardian.com/uk, http://authoritynutrition.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă