Vărul chilian al lui “T-Rex” era vegetarian

Chilesaurus diegosuarezi2Un nou studiu apărut în revista „Nature” demonstrează că T-Rex avea un văr, al cărui regim alimentar era foarte îndepărtat de acela al redutabilului prădător: el era erbivor. Această informaţie repune în discuţie evoluţia theropozilor (dinozaurii vertebrați cu 2 sau mai multe picioare care au trăit în Mezozoic, n.tr).
El se numeşte Chilesaurus diegosuarezi. A fost numit astfel pentru că a fost descoperit în sudul statului Chile în 2004, în valea dinozaurilor, o regiune extrem de bogată în fosile, de către un băieţel de 7 ani. Chilesaurus diegosuarezi este vărul lui Tyrannosaurus rex, celebrul tiranozaur şi era vegetarian. Aceasta este informaţia pe care o dezvăluie în revista „Nature” echipa de cercetători condusă  de Fernando Novas de la Muzeul de Ştiinţe Naturale „Bernardino Rivadavia”, din Argentina, cea care a studiat scheletul în cauză.
Acest nou venit în familia theropozilor, descrişi în general ca nişte prădători carnivori care domneau în Mezozoic [numită multă vreme era secundară], posedă o dentiţie care se înrudeşte cu cea a erbivorelor. Acum urmează ca cercetătorii să afle cum evoluţia l-a determinat să-şi schimbe regimul alimentar şi ce loc ocupă el în arborele genealogic al dinozaurilor.
“Nu ştiu cum evoluţia dinozaurilor a dus la apariţia unui asemenea animal, ce stresuri ecologice au intrat în joc”, a mărturisit Fernando Novas pentru revista „Nature”.

COURRIER INTERNATIONAL (Franţa), 28 aprilie 2015
Traducerea şi adaptarea: Rodezia Costea