Rezultatele concursului de Haïku pe tema „J’ai à cœur ma planète” / „Îmi iubesc planeta”

OIF_rvb_couleurÎn cadrul săptămânii Francofoniei şi a săptămânii limbii franceze în ţările din Europa Centrală şi de Est, în perioada 2-18 martie 2015 a avut loc concursul poetic francofon de HAIKU, pe tema „J’ai à cœur ma planète” / „Îmi iubesc planeta”.

Concursul, organizat de Biroul regional pentru ţările din Europa centrală şi de est (BRECO) al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), în parteneriat cu Ambasadele Elveţiei şi Regatului Marocului, Institutul francez din Bulgaria, Universitatea din Geneva – Maison des langues, compania minieră Belogradtchik şi cele 6 asociaţii ale profesorilor de limba franceză din regiune, s-a adresat elevilor care învaţă limba franceză ca limbă străină (LV2), cu vârste între 16 şi 19 ani, din liceele celor 6 ţări membre OIF (Albania, Armenia, Bulgaria, Fosta Republică Iugloslavă a Macedoniei, Republica Moldova şi România).

Peste 17.200 de tineri vizitatori au accesat pagina Facebook dedicată concursului pe care au fost publicate 594 de Haïku-uri. Având în vedere dificultatea de a alcătui un clasament corect, organizatorii au căzut de acord asupra unei decizii finale.

Marea majoritate a poemelor publicate nu respectă cel puţin o regulă din regulament (titlu, înscriere pe site, formă 5-7-5 de Haïku, număr total de silabe) sau conţin greşeli de franceză. Prin urmare, organizatorii au decis să renunţe la aplicarea următoarelor articole din regulament:

–          Articolul 3: absenţa titlului şi nerespectarea formei de Haïku clasic, de 17 silabe, repartizate sub forma 5-7-5 silabe,

–          Articolul 6: înscrierea participanţilor prin intermediul formularului de pe pagina Facebook

Conform spiritului concursului, numai articolul 8, mai precis, votarea de către vizitatori, rămâne determinant pentru stabilirea clasamentului.

În acest sens, clasamentul definitiv al concursului de poezie 2015 „J’ai à cœur ma planète” / „Îmi iubesc planeta” este următorul:

Premiul întâi se acordă Danei Costandache, elevă la Liceul cu Program Sportiv din Iaşi, România, care a obţinut 7245 voturi pentru haïku-ul său:

Soleil et pluie

Histoire de la Roumanie

Histoire de la Terre.

Laureata va beneficia de un sejur lingvistic de trei săptămâni la Universitatea din Geneva. Este vorba despre un curs de vară asigurat de Maison des langues şi finanţat cu sprijinul Ambasadei Elveţiei din Bulgaria.


Premiul al doilea a fost decernat Alisei CHICUIC, elevă la Liceul Teoretic din Cahul, Republica Moldova, care a obţinut 6477 voturi pentru haïku-ul său:

Mon paradis

Le chant des oiseaux

Dans un petit lieu merveilleux

J’aime cet endroit beau !

Laureata a câştigat un week-end în Bulgaria, oferit de compania minieră Belogradtchik şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Premiul al treilea a fost acordat lui Victor SEVERIN, elev la Liceul Teoretic din Cahul, Republica Moldova, care a obţinut 3941 de voturi pentru haïku-ul său:

SOS

Mon cri d’alarme :

La planète est en danger !

N’oubliez pas d’elle!

Premiul său include o carte din partea Ambasadei Regatului Marocului în Bulgaria şi o tabletă oferită de Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

 

Locurile patru şi cinci sunt ocupate de Katalina CRETU pentru „Planète bleue”, 3670 voturi şi respectiv Denis MOCANU pentru „Paradis”, 3187 voturi, ambii elevi la Liceul Teoretic din Cahul, Republica Moldova. Cei doi elevi vor primi câte o tabletă din partea OIF.

Câştigătorii de pe locurile şase-zece vor fi recompensaţi cu un cadou cultural propus de Institutul francez din Bulgaria.

Lista rezultatelor poate fi consultată pe pagina Facebook şi pe site-ul CREFECO.

OIF şi partenerii săi doresc să salute promovarea concursului de către cele 6 asociaţii ale profesorilor de franceză şi felicită mai ales asociaţiile din România şi Moldova şi profesorii din aceste țări pentru rezultatele obţinute.

Clasamentul general al concursului precum şi informaţii suplimentare sunt disponibile pe www.crefeco.org .