Cardul de sănătate este obligatoriu

După numeroase amânări, cardul de sănătate este de astăzi obligatoriu.  Orice prezenţă la medicul de familie, spital sau farmacie este decontata numai cu folosirea cardului de asigurari. În lipsa acestuia este necesară o adeverinţă specială de la Casa Naţionala de Asigurari de Sănătate. Medicii de familie spun însă ca sistemul nu este funcţional şi va crea haos şi nemulţumiri în rândul pacienţilor. Ei solicită modificari legislative care să facă posibilă funcţionarea în paralel a consultaţiilor cu card şi a celor fără card, până când sistemul informatic va fi pus la punct, va funcţiona fără erori, iar toţi pacienţii vor intra în posesia cardurilor. Casa Naţională admite – într-un comunicat – că există unele probleme de funcţionare a sistemului şi precizează că se caută soluţii pentru rezolvarea lor.
Reporter: Marilena Frâncu:De astăzi, cardul de sănătate devine unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale pentru asiguiraţii care au intrat în posesia lui. Cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au primit cardul vor primi servicii medicale care vor fi monitorizate separat.
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naionale de Asigurări de Sănătate: Nu dorim ca un pacient care, din diverse motive nu a intrat în posesia cardului să nu primească servicii medicale, nu ne dorim ca un serviciu acordat de un furnizor de servicii medicale, în condiţii legale, să nu îi fie decontat, dar sigur că trebuie să monitorizăm aceste servicii, să ştim ce se întâmplă.
Reporter:  Până la vârsta de 18 ani, copiii nu primesc card de sănătate. Ei beneficiază de servii medicale conform legii, indiferent dacă părinţii sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază ca si până acum de pachetul minim de servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără a fi necesară folosirea cardului. Conducerea de la nivelul Casei solicită înţelegere din partea pacienţilor şi a furnizorilor în perioada imediat următoare pentru eventuale prelungiri ale consultaţiilor sau disfuncţionalităţi ce pot apărea în sistem.
Astăzi va fi asigurată permanenţa în toate casele de asigurări din ţară, pentru activitatea cu publicul. De asemenea, va fi asigurată asistenţa tehnică pentru asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 mai