În Nagorno-Karabah au început alegerile parlamentare

În republica nerecunoscută, Nagorno-Karabah, au început alegerile parlamentare. După cum transmite corespondentul agenţiei ruse Interfax, sunt prezenţi observatori din 30 de state ale lumii – între care parlamentari şi experţi din SUA, Franţa, Rusia, Germania, Belgia, Olanda, Grecia, Zimbabwe -, precum şi reprezentanţi din alte republici nerecunoscute – Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria. Pentru Adunarea Naţională (Parlamentul) şi-au depus candidatura 164 de candidaţi pe listele de partid şi 42 de candidaţi în sistemul majoritar (candidaţii cu un mandat). Organul legislativ al republicii va fi alcătuit din 33 de deputaţi – 11 candidaţi în sistemul majoritar şi 22 de reprezentanţi de partide politice.
Întrucât Nagorno-Karabah este republică prezidenţială, Parlamentul, ales pentru o perioadă de cinci ani, aprobă premierul propus de preşedintele republicii. Favoriţi în cursă sunt reprezentanţii partidului proguvernamental „Patria Liberă” şi cei ai partidului democratic „Arţah”, în fruntea listelor de partid ale cărora se află premierul republicii nerecunoscute Nagorno-Karabah şi, respectiv, preşedintele Parlamentului. Un alt favorit este „Dashnak-Tsutyun”, cel mai vechi partid din Armenia.
După cum relatează Interfax, la întânirea avută cu delegaţia din Rusia, preşedintele republicii nerecunoscute, Nagorno-Karabah, Bako Saakjan, a declarat că poporul şi conducerea republicii acordă o mare însemnătate acestor alegeri, „ca un instrument al exprimării libere în mod democratic a voinţei cetăţenilor”. „Ne-am obişnuit, din păcate, ca, comunitatea internaţională să nu ne recunoască alegerile, însă nu avem de gând să ne întoarcem din drumul pe care ni l-am ales în urmă cu mai mult de 25 ani” – a declarat Bako Saakjan.

(www.interfax.ru – 3 mai)