Un experiment suedez a creat participanţilor senzaţia ieşirii din corpul fizic

Neurologi suedezi de la Institutul Karolinska au reuşit să inducă, în cadrul unui experiment, senzaţia ieşirii din corpul fizic unui număr de 15 persoane care au participat voluntar la studiu. Creierul acestor persoane a fost „păcălit” să asocieze propriul corp cu o imagine proiectată din altă perspectivă. Locaţia percepută de aceştia fost decodată prin studierea activităţii cerebrale.
Experimentul a decurs destul de simplu. Fiecare individ a fost introdus într-un aparat RMN şi a primit un mic dispozitiv digital cu monitor, fixat pe cap. Pe monitor a fost proiectat un film care reda imaginea propriului corp din altă perspectivă, percepută din poziţia culcat.(ca în imaginea de mai jos).

oob-590x330

Această imagine nu a fost suficientă pentru a produce senzaţia unei dedublări, dar creierul a putut fi păcălit în momentul în are corpul persoanei a fost atins, simultan cu vizualizarea unei  imagini în care corpul este atins în acelaşi loc.
Potrivit cercetătorilor, a durat doar 15 secunde pentru ca toţi cei 15 voluntari să trăiască experienţa că se află de fapt în cealaltă parte a camerei. Creierul combină senzaţia atingerii cu imaginea afişată şi, în urma procesării celor doi stimuli, percepţia la care se ajunge este că te afli în corpul pe care îl vezi în imagine. Concluziile studiului demonstrează cât de complexă şi de sensibilă este percepţia noastră privind locul în care ne aflăm. De altfel, anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat unor cercetători care au studiat rolul unor celule nervoase specifice acestor procese, numite celule locative sau celule de reţea, situate în hipocamp.

place-cells-590x330

Acest nou tip de celule generează un sistem coordonat care permite orientarea şi poziţionarea noastră exactă şi precisă. Ele funcţionează împreună pentru a transmite creierului poziţia unde ne aflăm sau spre care ne îndreptăm. Studiul de faţă a relevat faptul că celulele locative au foarte mare legătură cu percepţia, ceea ce deschide noi orizonturi în ceea ce priveşte realitatea virtuală.

www.geek.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă