Banca Naţională a decis să reducă, pentru a patra oară de la începutul anului, rata dobânzii de politică monetară de la 2 la 1,75 la sută

Banca Naţională a decis să reducă din nou, pentru a patra oară de la începutul anului, rata dobânzii de politică monetară de la 2 la 1,75 la sută. Este atins, astfel, un minim istoric al acestei rate, care influenţează calculul dobânzilor la credite şi depozite. Măsura se va aplica de mâine. Redactorul Iulian Olescu relatează că majoritatea analiştilor anticipau că Banca Centrala va menţine pe o perioadă mai lungă nivelul de 2 procente pe an, stabilit la sfârşitul lunii martie.
BNR a decis, în Consiliul de Administraţie de astăzi, şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii în lei, de la 10 la 8 la sută, şi menţinerea celor pentru valută la nivelul de 14 procente, începand cu 24 mai. Rezervele minime obligatorii sunt sumele pe care bancile comerciale trebuie să le păstreze în conturile BNR. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a aprobat şi Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat peste două zile, într-o conferinţă de presă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 mai