Supercomputerul Watson va fi folosit pentru stabilirea de terapii personalizate anticancer

14 institute oncologice din SUA şi Canada vor folosi supercomputerul Watson al companiei IBM pentru a decide terapii personalizate anticancer, bazate pe analiza datelor genetice ale tumorilor, se arată într-un anunţ oficial al companiei americane.

05052015_IBM_Watson_AP.focus-none.fill-735x490
Oncologia este prima specialitate medicală unde s-au înregistrat rezultate promiţătoare prin corelarea datelor ADN cu celelalte proceduri de tratament, lucru care a dat naştere unei initiţiave anunţată în luna ianuarie de preşedintele Obama ce vizează adaptarea terapiilor anticancer la profilul genetic al persoanei bolnave.
Procedura prin care se stabilesc exact medicamentele cele mai eficiente pentru fiecare individ poate dura săptămâni întregi, dar supercomputerul Watson poate face acest lucru în câteva minute, folosind o bază de date în care sunt stocate mii de informaţii despre ultimele descoperiri ştiinţifice din domeniu, terapii care au dat rezultate, etc.
Norman Sharpless, medic la Centrul Oncologic al Universităţii din Carolina de Nord, a fost cel care a sugerat că un asemenea volum de date nu poate fi procesat decât de un computer precum Watson.
Medicii oncologi vor introduce în baza de date amprenta genetică a tumorii pacientului, care indică ce gene au suferit mutaţii şi care este posibila cauză a caracterului malign al tumorii. Supercomputerul Watson va căuta printre sutele de mutaţii şi va determina ce a provocat apariţia tumorii, determinând astfel şi medicamentul cel mai potrivit.
IBM a pus la punct, timp de un an, un sistem special adaptat acestui scop, dar există încă destule provocări în anumite tipuri de cancer unde mutaţiile genetice nu sunt relevante în stabilirea tratamentului, chimioterapia rămânând procedura standard la care se apelează.

Sursa: Reuters via News Daily
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă