Voluntarul Anului în Educație își caută armată!

Diploma Voluntarul AnuluiApel la voluntari pentru educație prin joc și orientare profesională în centre de plasament

Programul educaţional Ajungem MARI anunţă noi înscrieri pentru voluntari care vor să le ofere noi şanse copiilor din centre de plasament, într-un mod interactiv, cu multă joacă şi bucurie! La 11 luni de la startul programului, 400 de voluntari s-au implicat prin cursuri interactive, ateliere creative, excursii, vizite şi acţiuni culturale. Acum copii au nevoie de şi mai mulţi voluntari care să îi îndrume şi să îi ajute să se dezvolte.

Proiectul de voluntariat “Dă-ţi pasiunea mai departe!” a fost triplu nominalizat la Gala Naţională a Voluntarilor, iar iniţiatoarea Ajungem MARI a primit premiul  pentru Voluntarul Anului în Educaţie.

“Să fii voluntar într-un centru de plasament e o frumoasă provocare, pentru că le transmiţi copiilor cunoştinţele şi valorile tale, experienţele acumulate şi în acelaşi timp îi încurajezi şi motivezi să meargă mai departe. Primeşti în schimb mai mult decât dăruieşti: multă energie, îmbrăţişări şi lecţii surprinzătoare.”, spune Iarina Ştefănescu, fondatoarea programului.

Iarina invită tinerii peste 15 ani (fără limită superioară de vârstă) să ajute copiii din centre de plasament să descopere bucuria educaţiei, pentru a Ajunge MARI, oameni responsabili şi independenţi. Pentru modulul de vară, voluntarii au două opţiuni: să meargă săptămânal în centre pentru două ore în care să le predea copiilor prin metode interactive, sau să îi însoţească pe copii în explorarea oraşului şi orientarea profesională.

Prin proiectul “Dă-ţi pasiunea mai departe!” voluntarii susţin, în funcţie de pasiunile lor, cursuri interactive (română, matematică, engleză, informatică, educaţie pentru sănătate) sau ateliere creative (muzică, dans, teatru, fotografie, cinematografie) în echipe de câte 2, săptămânal, timp de două ore pentru grupe formate din 6-12 copii.

Prin proiectele “Explorator pentru o zi” şi “Îndrăzneşte să visezi” voluntarii îi însoţesc pe copii la teatru, muzee, spectacole, respectiv în diverse locuri de muncă, fabrici şi companii. Scopul este ca cei mici să descopere ce le place, la ce sunt buni şi ce pot deveni. Rolul voluntarilor este să îi încurajze şi motiveze, dar şi să le răspundă întrebărilor cu “De ce..?” la care copiii nu au de la cine să primească răspuns.

“Uneori e o diferenţă foarte mare între reperele copiilor şi ale voluntarilor, iar voluntarii îi aduc pe cei mici aproape de o altă lume, a înţelegerii, ascultării, afecţiunii şi răbdării. Ce este o celulă? au întrebat voluntarii la o oră de biologie sau educaţie pentru sănătate. Iar un copil a răspuns senin O cameră unde stai închis.”, adăugă Iarina.

Pentru cei 600 de copii din program între 3 şi 16 ani din Bucureşti, Buzău, Cluj, Iaşi, Ilfov şi Timiş este nevoie de o armată de voluntari care să îi implice împreună pe copii în 3-4 activităţi săptămânal, pentru a avea un impact puternic în educaţia lor. Doritorii se pot înscrie ca voluntari până pe 31 mai prin e-mail cu CV şi scrisoare de intenţie la office@ajungemmari.ro. Mai multe detalii pe site, iar povești de la activități spuse de voluntari se găsesc pe pagina de Facebook Ajungem MARI.

Modulul de vară se desfăşoară între 1 iulie şi 15 septembrie, iar programul este flexibil pentru că voluntarii se pot înlocui unii pe alţii. La final se eliberează diplome şi adeverinţe, iar experienţa de voluntariat este recunoscută ca experienţa profesională conform Legii Voluntariatului. Voluntarii participă la training-uri înainte de a începe activitatea şi primesc şi pe parcurs consiliere de la specialişti printr-un parteneriat cu Şcoala privată Butterfly care îi învaţă cum să predea prin joc şi metode interdisciplinare.

Programul educaţional Ajungem Mari – Asociaţia Lindenfeld

Asociaţia Lindenfeld este o organizaţie non-guvernamentala ce are ca obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societăţii.

Principalul program este Ajungem Mari, care susţine educaţia copiilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Prin proiecte de voluntariat şi orientare profesională, workshop-uri, ateliere creative şi activităţi socio-recreative, programul îşi propune să reducă trauma instituţionalizării, a abandonului şi a separării de familie, să  le dea copiilor încredere în ei şi să le formeze abilităţi pentru a deveni adulţi responsabili şi independenţi. Detalii pe www.ajungemmari.ro.

Persoana de contact:

Iarina Ştefănescu, Director program Ajungem Mari

0753 19 22 63

iarina@ajungemmari.ro

www.ajungemmari.ro

https://www.facebook.com/ajungemmari