Cererea preşedintelui Klaus Iohannis, de reexaminare a Legii Codului Silvic, a fost respinsă

Cererea de reanalizare a noului Cod Silvic a fost respinsă azi în şedinţa comună a Comisiilor pentru agricultură şi silvicultură, pentru mediu şi juridică din Camera Deputaţilor. Solicitarea Preşedintelui Klaus Iohannis nu a fost acceptată nici de Senat, luna trecută, dar votul decisiv va fi dat în plenul Camerei Deputaţilor, cel mai probabil mâine. Principalele articole contestate de şeful statului se referă la amenajamentele silvice şi la limitarea cantităţii de masă lemnoasă pe care o pot exploata companiile. Iulia Gherman are detalii:
Reporter: Cererea preşedintelui Klaus Iohannis, de reexaminare a Legii Codului Silvic, a fost respinsă, fără dezbateri pe fond, 21 de voturi pentru din partea PNL şi 35 împotrivă, din partea deputaţilor puterii şi UDMR. Liberalii s-au declarat nemulţumiţi că modificările cerute de şeful statului nu au fost discutate punct cu punct. Fostul ministru al afacerilor şi pădurilor, Lucia Varga, a precizat că PNL nu va vota Codul Silvic în plenul Camerei Deputaţilor dacă nu se elimină articolul 20 din lege, care permite exploatarea pădurilor de până la 10 hectare, fără amenajamente silvice.
Lucia Varga: Amenajamentul nu se referă numai la tăieri, se referă la plantările pe care trebuie să le faci, se referă la lucrările de îngrijire, ne îndrumă cum să administrăm pădurea pe o perioadă de zece ani.
Reporter: În cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis critică între altele şi introducerea pragului maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă. Fostul ministru al apelor şi pădurilor, deputatul PSD, Doina Pană, a subliniat că prevederea menţionată în Codul Silvic respectă Constituţia şi recomandările UE.
Doina Pană: Avem un articol special despre ce trebuie să apere statul român şi, printre altele, spune de resursele naturale şi o politică naţională în acest sens. În strategia UE până în 2035 asta se prevede, exploatarea şi prelucrarea locală a pădurii.

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai