Un cercetător american a creat un metal care poate pluti

Nikhil Gupta este cercetător la Universitatea Politehnică din New York şi inventatorul unui nou metal super rezistent, care este atât de uşor încât poate pluti.

 syntactic_foam_02-590x330
Este vorba despre un aliaj pe bază de magneziu şi spuma sintetică, un material compozit care conţine o matrice de metal umplută cu bule de aer numite microbaloane. Din exterior, arată ca o bucată de metal solid, dar în interior seamănă cu o bucată de şvaiţer. Ceea ce se obţine din această combinaţie este rezistenţă sporită şi greutate redusă.
Aplicaţiile sunt nenumărate, iar armata deja şi-a manifestat interesul pentru materialele concepute de Gupta, finanţându-i proiectele de cercetare. Un alt tip de spumă sintetică creat de acesta a fost folosit pentru construirea punţii unei nave moderne. Noul metal ar putea fi folosit pentru a construi întreaga navă, dar va putea contribui pe viitor şi la crearea de vehicule foarte uşoare, care vor consuma mai puţin combustibil, dar vor avea aceeaşi rezistenţă.

syntactic_foam_01-590x330
Materialul este cu 44% mai puternic decât o spumă similară care folosea aluminiu în compoziţie şi poate suporta presiunea exercitată de 11.300 kilograme/inch. Densitatea sa este de doar 1 gram pe centimetru cub. În ceea ce priveşte costurile, Gupta spune că va fi ieftin, pentru că ingredientele spumei sunt unele obişnuite, folosite în industrie la scară largă. Acesta a precizat că materialul ar putea intra în uz până la finalul anului 2018, deşi, pentru început, el va fi folosit numai pentru tehnica militară.
Industria auto şi cea aeronautică sunt principalele domenii care vor fi atrase de noua invenţie, dar şi producătorii de materiale plastice de mare rezistenţă, care au un cost mai ridicat de producţie.

Sursa: www.geek.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă