În caz de necesitate, apărarea ţărilor baltice va fi întărită (Stoltenberg)

NATO este gata să-şi extindă asigurarea protecţiei ţărilor baltice – a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg astăzi, la conferinţa de presă ţinută după reuniunea din Antalia a miniştrilor de externe ai ţărilor membre NATO. „Putem întreprinde paşi suplimentari care să permită, dacă va fi nevoie, întărirea încă şi mai mult a protecţiei statelor baltice” – a declarat Stoltengerg. „NATO şi-a întărit deja prezenţa militară la frontierele de est ale Alianţei – este vorba de patrulare aeriană, prezenţă militară maritimă în Marea Baltică şi de prezenţă, prin rotaţie, a unităţilor terestre”.
Referindu-se la actualele pericole la adresa securităţii mondiale, Stoltenberg a menţionat Rusia, care „încearcă cu agresivitate să modifice graniţele şi să intimideze ţările vecine”.
Potrivit Interfax, s-a anunţatcă ţările baltice au cerut conducerii NATO să disloce o brigadă permanentă pentru asigurarea securităţii în zonă. Apelul comun al comandanţilor Forţelor Aeriene ale Lituaniei, Letoniei şi Estoniei a fost trimis comandantului-şef al forţelor NATO, Philip Mark Breedlove. Secretarul de presă al comandantului Forţelor Armate ale Lituaniei, Mindaugas Neymontas, a explicat că acest lucru s-a făcut „avându-se în vedere gradul de securitate în regiune”. „Ne gândim la o brigadă, pentru ca fiecare dintre ţările baltice să aibă în această structură câte un batalion” – a adăugat ofiţerul lituanian.
Potrivit Interfax, de anul trecut, în ţările baltice a fost dislocată câte o companie – este vorba de 150 de militari americani.

(www.interfax.ru – 14 mai)