2015. május 15

Ferenc pápa fogadta a román államfőt

Klaus Iohannis román államfő hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, mely alkalommal  Ferenc Pápa fogadta. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársának tudósitása szerint Ferenc Pápa a Tronetto terembe fogadta Klaus Iohannis államelnököt, majd ezt követően a katólikus egyház vezetőjének magánkönyvtárában mintegy mésfélórás négyszemközti megbeszélését folytattak. A megbeszélések után Klaus Iohannis bemutatta az egyházfőnek feleségét, Carment, valamint a kiséretében lévő román delegáció tagjait. Ferenc pápa és Klaus Iohannis átnyújtották egynásnak ajándékaikat. A román államfő Nagyszebent és a nagyszebeni várat ábrázoló metszettel ajándékozta meg Ferenc pápát, amelyet egyromán képzőmévész készitett, valamint egy aranypénzzel, a kereszténység 2000 évvel ezelőtti kialakulásának emlékére. Ferenc pápa a román államfőt a béke angyalával ajándékozta meg. Klaus Iohannis találkozott a Vatikán államtitkárával, Pietro Parolina kardinálissal is, akinek átnyújtotta Románia Csillaga érdemrendet. Ezt követően megtekintette Szent Péter-bazilikát és lerótta kegyeletét II. János Pál pápa sirjánál. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

Liviu Dragnea lemond az általa betöltött valamennyi tisztségről

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székházában bejelentette, hogy lemond valamennyi kormány- és politikai tisztségéről. Liviu Dragneat egy évi felfüggesztett börtönbűntetésre itélték a 2012-ben megszervezett népszavazás miatt, amelyen a választóknak a Traian Basescu akkori államfő tisztségéből való menesztérésől kellett dönteniük. Liviu Dragnea ártatlannak vallotta magát, de mindemellett tudomásul vette a birósági döntést és a kormányfő elé terjesztette lemondását a miniszterelnök-helyettesi és a regionális fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztségekből. Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke kijelentette, hogy a legfelsőbb törvényszék szimbólikus döntést hozott, amikor jogi szempontból elitélt egy politikai akciót, mely által tulajdonképpen azokat a román állampolgárokat is elitélte, akik urnákhoz járultak az emlitett referendumon. ”Ha a szavazásra való ösztönzés bűncselekményt jelent, minden bizonnyal megváltozik a romániai szavások mikéntje. Amint láttam, meglepően reagáltak e birósági döntésre az ellenzéki vezetők is, mivel valamennyien arra gondolunk, hogy hogyan szervezzünk választási kampányt anélkül, hogy az embereket szavazásra buzditsuk”, mondotta Viktor Ponta kormányfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

A Nép Ügyvédje megtámadta az Alkotmánybiróságon a borravaló megadózására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet

A Nép Ügyvédje sajtóközleményében közölte, hogy megtámadta az Alkotmánzbiróságon a baksis megadózására vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet. A Nép Ügyvédje azt a cikkelyt kontesztálja, mely szerint egy vállalalt kifizetheti az Országos Pénzügyi Adminisztrációs Ügynökség (ANAF) által kirótt bűntetés tizszeresét, hogy ne fügesszék fel tevékenységét, de az illető vállalat nem kapja vissza az összeget, amennyiben a biróságon nem törlik a jegyzőkönyvbe fogalalt törvénysértést. A Nép Ügyvédje szerint a kormányrendelet megszegi egy közintézmény által megkárositott személynek azt a jogát, hogy kiigazitsa az okozott kárt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

Az első negyedévben 26%-al növekedett az energiaexport

A Transelectrica válallat jelentése szerint az első negyedévben Románia 26%-al több energiát exportált, miközben a behozatal 17%-al csökkent. Ez év első három hónapjában a nettő energiatermelés mintegy 5%-al volt nagyobb az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, ami elsősorban a megújuló energiatermelés növekedésének köszönhető. Ezzel párhúzamosan, időarányosan a belső fogyasztás növekedett,  2%-lévén magasabb. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

A Román Rádió teljes mértékben támogatja a Chişinău Rádiót

A Román Rádiótársaság Igazgatótanácsának tagjai május 14-én és 15-én Kisinyóvban tartottak ülést, melynek keretében teritékre került a Román Rádió  moldáviai jelenlétének konszolidálása, a Chişinău Rádió révén, valamint a műsorok változatossága és a fejlesztési lehetőségek. Az Igazgatótanács tagjai találkoztak a moldáv hivatalosságokkal is. Az Igazgatótanács küldöttségét Moldova Köztársaság elnöke, Nicolae Timofte fogadta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.15)

Andrei Demeny