Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a propus o strategie integrată a alianţei la reuniunea ministerială a NATO

La reuniunea miniştrilor de externe NATO din Turcia, ministrul nostru de externe, Bogdan Aurescu, a propus o strategie integrată a alianţei cu două braţe, care să vizeze atât vecinătatea estică cât şi pe cea sudică, în condiţiile în care în jurul NATO a apărut o centură de instabilitate din Atlantic prin Africa, Orientul Mijlociu şi prin est prin Marea Mediterană. Şeful diplomaţiei a explicat pentru RADIO ROMÂNIA în ce constă această strategie. Un interviu semnat Carmen Gavrilă.

Bogdan Aurescu: Este nevoie de o abordare mai strategică, să spunem aşa, politică mai coerentă care să se refere şi la statele partenere din est şi respectiv din sud care să plece de la ceea ce este deja în instrumentarul alianţei, şi anume dau ca exemplu iniţiativa construirii capacităţii de apărare, şi mergând pe această cale deja creată să se identifice împreună cu partenerii care sunt vulnerabilităţile şi nevoile acestora, într-o abordare care să nu fie doar de tip reactiv, ci de tip proactiv, să cooperăm mai bine cu UE, care are şi ea astfel de procupări – reamintesc aici propunerea pe care România a înaintat-o de a crea acele platforme de dialog permanent împreună cu partenerii şi cu vecinii /…/. De asemenea, un dialog politic intensificat, întărirea capabilităţilor partenerilor, mai ales referitoare la contracararea războiului civil şi a provocărilor aferente război hibrid, crearea unor instituţii legate de securitate şi apărare care să fie eficiente şi rezistente la provocări, prin urmare un pachet ceva mai amplu, care ar putea să fie pregătit, şi aceasta a fost propunerea pe care am înaintat-o, ar putea să fie pregătit pentru adoptare la summitul de la Varşovia, din 2016. Şi vreau să spun că această propunere pe care am făcut-o astăzi s-a bucurat de interes, atât din partea Secretariatului Internaţional, cât şi din partea altor aliaţi.

Reporter: Ce şanse sunt pentru includerea mai fermă a zonei Mării Negre pe harta strategică a NATO?

Bogdan Aurescu: Eu cred că este un obiectiv care se impune de la sine, pentru că este clar că Marea Neagră este chiar la punctul de conexiune între vecinătatea estică şi vecinătatea sudică, adică în zona poate cea mai sensibilă din punct de vedere strategic, lăsând la o parte faptul că evidenţa a ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră, adică criza din Ucraina şi elementele aferente crizei din Ucraina au determinat ca echilibrul stategic în regiunea Mării Negre să fie afectată. Prin urmare cred că se impune în mod natural ca regiunea Mării Negre să se plaseze mai ferm pe harta strategică a alianţei. Avem deja un început în documentele summitului din Marea Britanie de anul trecut, unde se recunoaşte că securitatea Mării Negre reprezintă o componentă esenţială a securităţii euroatlantice, dar trebuie să umplem de conţinut, dacă vreţi, această definiţie.

Reporter: Ministrul ucrainean de externe a cerut fonduri pentru combaterea războiului informaţional al Rusiei în Ucraina.

Bogdan Aurescu: Ministrul ucrainean de externe a făcut o prezentare mai amplă cu privire la provocările pe care le are Ucraina şi instituţiile legate de securitate şi apărare din Ucraina. Prin urmare, nu aş putea să mă refer doar la această chestiune. Şi există din punctul de vedere al alianţei un amplu pachet de măsuri de sprijin, inclusiv fondul de asistenţă pentru securitate cibernetică pe care România îl coordonează în calitate de naţiune liberă.

Reporter: Dar este Alianţa pregătită pentru a face faţă unor războaie informaţionale?

Bogdan Aurescu: Suntem într-un proces de adaptare, că despre asta discutăm, cum să se adapteze mai bine Alianţa la noile provocări de securitate, care vin atât din est, cât şi din sud, şi dinspre sud asistăm în anumite forme la un război informaţional de un anumit tip. Nu putem spune că în momentul de faţă suntem perfect pregătiţi pentru aşa ceva, pentru că evoluţia evenimentelor este de natură să fie extrem de dinamică, uneori impredictibilă, dar încercăm să găsim cele mai bune soluţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 mai