Accademia di Romania găzduieşte expoziţia artistei Anca Gavriş “Dal Cielo al Centro della Terra”

În perioada 17 – 31 mai 2015, Accademia di Romania găzduieşte expoziţia artistei Anca GAVRIŞ intitulată “Dal Cielo al Centro della Terra”, curator Burt Sun.

Inaugurarea expoziţiei va avea loc Duminică, 17 mai, 2015, orele 19.00 în Sala de Expoziţii (Viale delle Belle Arti, 110).

Lucrările artistei românce Anca Gavriş sunt caracterizate de un sentiment unic, îmbinate natural cu diferite influente muzicale – uneori lirice şi câteodată narativ melodice.

Expoziţia artistei Anca Gavriş constă din trei părţi principale. Prima este o expoziţie de 83 de desene pe fotografii, care au fost inspirate din stolurile de păsări care zboară pe cer şi care formează, în zbor, diferite constelaţii cereşti. „Aceste desene sunt precum partiturile muzicale. Fiecare desen este prezentat ca un şir de note puse pe portative muzicale care formează un opus vizual. Instalaţia este caracterizată atât prin compoziţia melodică cât şi prin libertatea haosului„, spune artista, care este şi muziciană stabilită din 2001 în Brazilia şi care lucrează ca prim violonist la Orchestra Simfonică de Stat din Sao Paulo (OSESP).

A doua parte a expoziţiei prezintă o serie de picturi de uşi mari. „Vreau să construiesc o cale în necunoscut, în trecut. În această nouă serie de picturi, am creat subtil fiecare din aceste uşi care marchează intrările spre mai multe moduri în care puteţi schimba în cursul vieţii însăşi„, spune Anca Gavriş despre tablouri, în care foloseşte fotografia, diferite forme media şi colajul.

Partea finală a expoziţiei constă în expunerea anumitor secţiuni ale unor obiecte sculpturale. Acestea sunt sculptate natural şi în parte, personal de către artist. Sticla pictată pluteşte suspendată pe schiţele de sculpturi ale tatălui artistei şi sugerează menţinerea legăturii dintre cei doi ca într-un dialog. „Ele simbolizează întoarcerea artistului la propriile amintiri – copilaria, educaţia şi călătoria în jurul lumii”, spune curatorul expoziţiei, artistul multimedia american Burt Sun.

Anca Gavriş, s-a născut în România, este violonistă şi artist vizual. Cariera sa muzicală a început la 10 ani, cu concerte solo in Cluj-Napoca, iar în ultimii 30 de ani a urmat o prodigioasă carieră muzicală cu foarte multe spectacole muzicale în Europa, SUA şi America de Sud. Anca Gavriş este, de asemenea, şi mentor muzical. Ea predă muzică pentru copiii din familiile cu venituri mici şi ia parte la diverse proiecte sociale derulate în scolile publice din Statele Unite, Brazilia şi Panama.

Ca şi artist vizual, Anca Gavris, utilizează o mare varietate de tehnici: pictură, sculptură si fotografie. Lucrările sale au fost prezentate la Bienala di Spoleto (Italia), Galeria Dada (SUA) şi la expoziţiile „Click acum” şi „Collective”, la Paris, în Franţa.

În 2011 Anca Gavris a realizat o expoziţie solo curatoriată de Jacob Klintowicz în Brazilia, intitulată „Arta în natură şi natura artei”, în care a prezintat picturi şi fotografii la instituţia culturală de prestigiu CITI din Sao Paulo. Succesul expoziţiei a făcut-o să fie considerată o stea în ascensiune a comunităţii artistice din Brazilia. A fost de două ori premiată cu Diploma de Onoare „Meritul Cultural” al Academiei de Artă Latino-Americane. Creaţiile sale au fost expuse la Ziua Internaţională a Femeilor în San Paolo şi la Expozitia Nationala de Arte Frumoase din Rio de Janeiro. Munca şi povestea ei de viaţă au fost evocate în „Erie Wire”, un film de scurt metraj realizat de regizorul şi jurnalistul american Joshua B. Pribanić.