Bănci ale îndrăgostiţilor, la Chişinău

Dezamăgirea în dragoste inspiră. Aşa crede tânărul designer Mihai Stamati, care a creat faimoasele „bănci ale îndrăgostiților” din parcul Universităţii Tehnice din Chişinău. Artistul spune că o veche poveste de dragoste l-a determinat să lanseze acest proiect, care i-a adus mai multe premii.
Mihai Stamati şi-a numit proiectul „Le gardien des souvenirs” şi spune că ideea i-a venit pe vremea când era îndrăgositit.
„Este o idee pe care am aplicat-o la o bursă de creație oferită de Institutul Cultural Român. E o idee inspirată de niște sentimente de dragoste”, a spus designerul Mihai Stamati.
Şi-a aşternut ideea pe hârtie, iar peste şase ani a reuşit să-şi realizeze visul. Băncile i-au atras ca un magnet pe îndrăgostiţi.

Şi ministrul culturii, Monica Babuc, a venit să admire băncile iubirii. „Chiar și o simplă bancă, poate lua conturul unei idei, fantezii, dedicate unui lucru atât de minunat cum este dragostea”, a spus ministrul culturii, Monica Babuc.
Acum, cel mai important este că aceste bănci să rămână intacte. Paznicii spun că, de când au fost instalate, nu le scapă din ochi. Proiectul „Le gardien des souvenirs” i-a cucerit şi pe francezi şi a fost deja brevetat la Haga. În total, au fost realizate 13 bănci. Banii au fost alocaţi de Universitatea Tehnică.

www.publika.md – 16 mai