Danemarca, ţara europeană cea mai ospitalieră cu bicicliştii

Danemarca este ţara europeană cea mai primitoare pentru biciclişti, urmată îndeaproape de Olanda, Suedia şi Finlanda, în conformitate cu Barometrul pentru 2015 al Federaţiei Europene a Cicliştilor, publicat luni. Danemarca era deja în fruntea clasamentului primei ediţii a barometrului din 2013, care a analizat cele 27 de ţări care alcătuiau atunci Uniunea Europeană (UE). Barometrul pe 2015 include Croaţia, un nou membru al UE. Olanda, la egalitate pe locul 1 în 2013, acum ocupă locul 2. Ca înainte, ele sunt urmate de Suedia, Finlanda, Germania şi Belgia. Dincolo de fruntaşi, un număr de ţări rămân exact sau aproape la acelaşi nivel ca înainte.
Acesta este cazul Ungariei (8), Slovaciei (10), Regatului Unit (10 la egalitate), Franţei (12), Republicii Cehe (14), Poloniei (20). În general, la fel ca în 2013, „ţările din Europa de Sud şi Europa de Est au încă multe posibilităţi de progres”, notează Federaţia. Croaţia este pe locul al 16-lea, în vreme ce România se clasează pe ultimul loc al clasamentului. Clasamentul se bazează pe cinci criterii: procentul populaţiei care circulă, de obicei, în principal cu bicicleta, siguranţa, importanţa ciclo-turismului, piaţa de biciclete noi şi prezenţa activiştilor pro-ciclism. Olanda promovează ciclismul ca mijloc de transport, Luxemburgul este campion la siguranţă, iar cicloturismul este deosebit de popular în Finlanda.
Slovenii sunt primii la achiziţia de biciclete, iar danezii conduc în domeniul activismului în favoarea ciclismului. Fondată în 1983, Federaţia europeană a cicliştilor, cu sediul la Bruxelles, reprezintă acum mai multe sute de asociaţii din întreaga lume. Ea face eforturi să mobilizeze instituţiile europene şi internaţionale, astfel încât bicicleta să devină un mijloc de transport în sine.

Cristina Zaharia