Acordul dintre Turcia şi Uniunea Vamală europeană: Ce beneficii aduce Turciei modificarea acordului?

Ankara şi Bruxelles-ul au semnat memorandumul de modificare a acordului privind asocierea Turciei la Uniunea Vamală europeană, document vechi de 20 de ani. Motivul pentru care Turcia a dorit rediscutarea acordului este, după cum spun autorităţile de la Ankara, faptul că acesta dezavantajează Turcia în cadrul relaţiilor comerciale cu alte state. Un aspect asupra căruia Ankara a insistat în numeroase rânduri a fost includerea în acord a unor domenii excluse până în prezent, precum agricultura, serviciile şi achiziţiile publice.
Prin deschiderea mai largă a produselor şi serviciilor turceşti spre pieţele europene se urmăreşte majorarea cifrei totale a comerţului cu UE de la 150 la 300 de miliarde de dolari.
Modificarea documentului original intrat în vigoare la 1 ianuarie 1996 prevede că acordurile de liber schimb pe care Uniunea Europeană le va semna cu terţe state vor include ca parte a înţelegerii în mod automat şi Turcia.
Totodată, după intrarea în vigoare a modificărilor preconizate se va asigura o liberalizare completă privind transportul mărfurilor turceşti pe cale rutieră. Turcia solicită în mod expres ridicarea cotelor care îi sunt impuse privitor la transportul terestru.
În plus, Ankara doreşte să fie bine reprezentată în mecanismele europene de decizie, să fie integrată în acordul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii şi să obţină sprijin pentru realizarea acordului de liber schimb cu Statele Unite.
La 20 de ani de la semnarea acordului initial privind aderarea Turciei la Uniunea Vamală, comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström şi ministrul turc al Economiei Nihat Zeybekci au organizat o conferinţă comună de presă în care au subliniat că „noua etapă va fi mai justă şi va aduce mai multe beneficii”.
„Finalizarea cu succes a acordului va facilita accesul nostru la Parteneriatul Transatlantic. Turcia, care până în anul 2023 vrea să ia loc în liga celor mari, doreşte neaparat să devină parte a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii şi în acest sens ajutorul Uniunii Europene este foarte important”, a declarant ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci.

Bazele au fost puse în urmă cu 52 de ani prin Acordul de la Ankara

Procesul de asociere a Turciei se bazează pe Acordul de la Ankara şi Protocolul de Aderare. Turcia a depus cererea de aderare la Comunitatea Economică Europeană – cum se numea în acea perioadă Uniunea Europeană – în iulie 1959. Acordul de la Ankara, care stabilea integrarea deplină a Turciei în Comunitate drept scop final, a fost semnat pe 12 septembrie 1963 iar Protocolul de Aderare a fost semnat pe 13 noiembrie 1970. Tratatul privind intrarea Turciei în Uniunea Vamală europeană a fost semnat în şedinţa din 6 martie 1995 a Consiliului de Asociere Turcia – Uniunea Europeană. Pe 13 decembrie 1995 Parlamentul European a adoptat acordul Uniunii Vamale semnat cu Turcia iar la 1 ianuarie 1996 aceasta a intrat de facto în Uniunea Vamală.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR