PIB-ul României ar putea creşte în condiţiile în care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii ar fi pus în aplicare – spun economiştii

Economiştii fac planuri pe termen lung. Ei spun că PIB-ul României ar putea creşte în condiţiile în care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii ar fi pus în aplicare pe deplin, însă acest lucru nu se va întâmpla decât în 2027. Daniela Mănuţă detaliază studiul realizat de un economist al Băncii Mondiale şi un specialist al Direcţiei Generale pentru Politici Comerciale al Comisiei Europene.

Reporter: PIB-ul al Romaniei ar putea creşte cu aproximativ 0,25% anual, dacă România va pune în aplicare pe deplin acordul de liber schimb între UE şi SUA – a declarat economistul şef din cadrul Directoratului General pentru Politici Comerciale din cadrul Comisiei Europene, Lucian Cernat. De asemenea, se estimează că şi exporturile României către SUA vor creşte din anul 2027, când acordul va fi pus în aplicare pe deplin de România.

Lucian Cernat: Din acel an PIB-ul României va creşte în plus faţă de creşterea economică pe care România ar avea-o fără TTIP cu 0,25 de procente în plus faţă de creşterea economică normală, iar acest efect este anual. În privinţa efectelor asupra exporturilor avem un efect extrem de important asupra exporturilor unilaterale în procente, dar şi în valoarea absolută, până la un nivel de un miliard de dolari de exporturi suplimentare. Estimăm că este posibil de obţinut în plus faţă de fluxurile comerciale existente, graţie acestui acord ambiţios.

Reporter: Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Florin Vodiţă, a declarat că în negocierile privind crearea acestui acord se vor susţine interesele de dezvoltare a României.

Florin Vodiţă: În afată de susţinerea intereselor noastre, susţinerea producătorilor români, cei care au capacitatea de a fi prezenţi activ şi competitivi în această activitate de export care este foarte complexă. Se va înregistra o dinamizare a schimbărilor economice prin scăderea taxelor vamale, reducerea barierelor netarifare şi pentru reducerea şomajului.

Reporter: Andreea Paul, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a susţinut – citând un studiu realizat de Consiliul Europei – că România va beneficia cel mai puţin de pe urma acestui acord.

Andreea Paul: Aşadar, suntem într-un punct în care avem două opţiuni, implicăm România în mizele mari, implicăm diplomaţia publică în caruselul global al negocierilor internaţionale a purtătorilor mari de interese globale sau rămânem absenţi şi nu facem nimic, aşa cum nu s-a făcut de foarte mulţi ani şi eu vă propun prima variantă a implicării active.

Reporter: Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, care se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 mai