PIANISTA RAMONA HORVATH ÎN CONCERT LA PIANOCITY MILANO 2015

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, membru al cluster-ului EUNIC Milano din 2009, va organiza concertul susținut de pianista Ramona HORVATH în cadrul ediției 2015 a Festivalului Piano City Milano, concert ce va avea loc în data de 23 mai a.c., pe scena Edison Open Garden Triennale – Viale E. Alemagna 6, începând cu ora 19:00.

 În perioada 22 – 24 mai 2015 va avea loc, la Milano, cea de-a patra ediția a Festivalului Piano City, un eveniment cultural în care adevărații protagoniștii sunt locuitorii orașului: spectatori pasonați de muzică, tinere talente și mari pianiști.

 Cu această ocazie organizatorii festivalului au propus ca după-amiaza zilei de 23 mai 2015 să fie dedicată țărilor membre ale cluster-ului EUNIC Milano, reunind astfel pianiști din Cehia, Franța, Germania, Italia, România și Spania. Concertul dedicat țărilor membre cluster-ului EUNIC Milano, intitulat EUNIC Milano per PIANO CITY Milano, se va desfășura în data de 23 mai 2015, în intervalul orar 16.00 – 22.00. Astfel, pe scena Edison Open Garden Triennale – Viale E. Alemagna 6, vor susține concerte pianiștii: Carlos CIPA (ora 16:00, Germania – Institutul Goethe din Milano), Petr OŽANA (ora 17:00, Cehia – Centrul Ceh din Milano), Stefano LIGORATTI (ora 18:00, Italia – Societatea Dante Alighieri din Milano), Ramona HORVATH (ora 19:00, România – Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția), María Dolores GAITÁN (ora 20:00, Spania – Institutul Cervantes din Milano) și Dimitri NAÏDITCH (ora 21:00, Franța – Institutul Francez din Milano). Concertul EUNIC Milano per PIANO CITY Milano face parte din programul de evenimente culturale dedicat expoziției mondiale EXPO Milano 2015.

Ramona HORVATH – pianistă concertistă,  absolventă a Conservatorului Național de Muzică din București, s-a lansat în universul jazzului începând cu anul 2003, ca urmare a întâlnirii cu pianistul Jancy Korossy, legendă a jazzului internațional. Ramona HORVATH face parte din generaţia nouă a jazzului românesc, ea fiind remarcată şi susţinută (prin celebrele concerte la două piane) de cea mai importantă figură a jazzului românesc, Jancy Korossy. A fost eleva și partenera de scenă a Maestrului și, împreuna cu domnia sa, a concertat în toată Europa, cu mult succes, pe scene importante ca Sala Radio Național din Austria, Palatul Foz din Portugalia etc. și a participat la numeroase festivaluri și concerte în Germania, Franța, Spania, Italia, Ungaria etc., unde au promovat muzica românească stilizată în jazz, un stil creat și dezvoltat de către Korossy, după modelul predecesorilor săi Bela Bartók și marele George Enescu (în muzica clasică). De asemenea, a înregistrat, alături de Maestrul Korossy, discul “Dor de acasă”, care s-a bucurat de un mare succes în țările europene unde l-a prezentat, dar și în România, unde a fost premiat cu titlul “Cel mai bun disc de jazz al anului” (2009). În prezent Ramona Horvath, stabilită la Paris, își desfășoară cariera în jazz în cadrul Ramona Horvath Trio, fiind una dintre cele mai active prezențe pe scena de jazz din Paris.

În recitalul din cadrul Festivalului PianoCity Milano, Ramona Horvath va prezenta un program special conceput, în cadrul căruia sonoritățile specifice muzicii tradiționale românești sunt transformate și prezentate sub forma muzicii de jazz. Vor fi prezentate compoziții inspirate din muzica românească, dar și aranjamente din creația clasică, precum  “Rapsodia nr. 1” de George Enescu sau din creația populară precum “Călușarii”, “Ciocârlia”, etc.

Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și de sprijinul Consulatului General al României la Milano.