Primul ministru bulgar şi preşedintele companiei ruseşti Lukoil au inaugurat cea mai mare investiţie rusească în Bulgaria

Primul ministru Boiko Borisov şi preşedintele companiei ruseşti Lukoil, Vaghit Alekperov, au inaugurat noul complex pentru prelucrarea fracţiunilor grele, cu capacitate de 2,5 milioane de tone, la rafinăria de la Burgas. Investiţia este evaluată la un miliard şi jumătate de dolari şi este considerată drept una dintre cele mai mari străine din Bulgaria. Instalaţii de acest tip există doar în şapte state, inclusiv Statele Unite, Japonia şi Kuweit, ne spune corespondentul nostru la Sofia, Petio Petkov.

Rafinăria de la Burgas este cea mai mare investiţie rusească în Bulgaria. Ea a fost vândută concernului Lukoil, în 1999. În decurs de 16 ani, Lukoil a investit la Burgas peste patru miliarde de dolari. Noul complex pentru prelucrarea fracţiunilor grele va ridica de la 74 la 90 de procente partea produselor cu o valoare ridicată ce vor fi obţinute dintr-o tonă de ţiţei. Astfel de instalaţii există în numai şapte ţări din lume. Este cel mai mare complex /…/ în Europa de Est. Construcţia a început în 2012. La Burgas au fost aduse echipamente foarte mari, dintre care un reactor cu o greutate de 1.656 de tone şi lungime de 57 de metri. Transportul aşa-zişilor monştri Lukoil a fost filmat pentru serialul Megauzine, al canalului National Geographic. Pentru prima dată la Burgas va putea fi prelucrat petrol irakian, produs la zăcămintele de la Kirkuk si Basrah, exploatate de concernul rusesc. Vor fi aduse cinci, şase sute de mii de tone de gudroane din alte rafinării Lukoil. Calitatea motorinei fabricate la Burgas va corespunde celor mai înalte norme ecologice europene, Euro5. Cantitatea ţiţeiului prelucrat aici va creşte de la 5,5 milioane de tone, în condiţiile crizei acestui an, la 6,8 în 2016. Şi aceasta este departe de capacitatea maximă a instalaţiilor evaluate la 12 milioane de tone. În cursul vizitei sale, Alekperov a inaugurat cea de-a 221 benzinărie Lukoil în Bulgaria. La întâlnirea cu primul ministru Borisov, preşedintele concernului rus a cerut să fie luate măsuri mai aspre pentru reducerea contrabandei de produse petroliere de proastă calitate din ţările vecine. Alekperov a declarat că în Rusia cu 140 de milioane de locuitori funcţionează 26.000 de benzinării, cu 4.000 mai puţin decât în Bulgaria, cu şapte milioane de locuitori. 50% din producţia rafinăriei Burgas va fi exportată în primul rând în ţările din regiune. Numai în Turcia, Lukoil are 700 de benzinării. În ultimii ani, concernul a investit puternic în centrale eoliene şi fotovoltaice în Bulgaria. Alekperov a declarat că nu a simţit niciodată o atitudine negativă din partea guvernelor bulgare. Lukoil intenţionează să-şi concentreze 90% din investiţii în următorii 10 ani, în prospecţiuni şi producţie de petrol şi gaze în Rusia, în ţările arabe şi în America, nu în capacităţi de prelucrare. Planurile sale pentru anul 2016 sunt bazate pe un preţ al tonei de petrol de 60 de dolari.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI