România observat din România

Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, va organiza în noaptea de 22 spre 23 mai 2015, observaţii astronomice la asteroidul (7986) România.

La această sesiune de observaţii astronomice o să invităm şi publicul bârlădean. Este o ocazie foarte rară în care publicul poate să vizualizeze în timp real imagini realizate cu ajutorul telescopului principal al observatorului astronomic.

Asteroidul (7986) România a fost descoperit în 1981 de către observatorul astronomic Siding Spring din Australia. Este un asteroid din centura principală şi are un diametru de 2 – 3 km.

Pe 06 mai 2012, Uniunea Astronomică Internaţională a dat numele România asteroidului (7986). Sugestia denumirii a venit din partea lui Mirel Bîrlan, astronom român, care lucrează la Institutul de Mecanică Cerească şi Calcul de Efemeride din Paris, Franţa şi a lui Richard Binzel, profesor de ştiinţe planetare la MIT.

Asteroidul România a fost observat pentru prima dată din România, de către Observatorul Astronomic din Galaţi, în noaptea de 21 spre 22 mai 2012.

Programul de observaţii astronomice intitulat România observat din România este iniţiat de către Institutul Astronomic al Academiei Române. Detalii suplimentare pe website-ul proiectului: http://observer.astro.ro/roro/?despre-proiect.html