Rusia va dezvolta un sistem de operare bazat pe Linux pentru a concura rivalele Android şi iOS

Într-un efort de a-şi spori independenţa de tehnologia occidentală, Rusia a anunţat zilele acestea că va crea propriul sistem de operare pentru dispozitivele mobile, potrivit site-ului rusesc RBC. Ministerul rus al Comunicaţiilor colaborează cu compania finlandeză Jolla, care oferă deja un sistem pentru platforme mobile numit Sailfish, bazat pe Linux.

jolla

Decizia de a crea un sistem de operare naţional face parte dintr-un plan mai amplu de a reducere a dependenţei ruseşti de tehnologia străină, anunţat încă de luna trecută. Ministrul rus Nikolai Nikiforov, citat de RBC, spune că se doreşte o reducere dependenţei de la 95% la 50% până în 2025. Motivul principal al acestei mişcări a Rusiei sunt dezvăluirile lui Edward Snowden privind breşele de securitate pe care dispozitivele occidentale le au şi care favorizează supravegherea la scară largă de către serviciile secrete americane şi britanice. Proiectul are şi un aspect strategic, deoarece Nikiforov a propus crearea unui consorţiu internaţional din care să facă parte companii de IT din aşa-zisele ţări BRICS: Brazilia, China, India, Africa de Sud, care-şi doresc şi ele o independenţă mai mare de tehnologiile din Vest.
Anul trecut, China a prezentat propriul sistem de operare COS, proiectat să rezolve problemele de securitate semnalate la produsele occidentale şi creat în speranţa de a deveni principalul sistem de operare al ţării. Cu toate acestea, succesul său nu a fost pe măsura aşteptărilor, companiile chineze care comercializează telefoane cu Android şi iOS beneficiind încă de vânzări foarte mari.

Sursa: www.arstechnica.co.uk

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă