Peste o sută de mii de pelerini sunt aşteptaţi pe muntele Şumuleu Ciuc la sărbătoarea Rusaliilor

Peste o sută de mii de pelerini romano-catolici sunt aşteptaţi mâine, pe muntele Şumuleu Ciuc la sărbătoarea Rusaliilor. Anul acesta evenimentul are o semnificaţie deosebită, deoarece se împlinesc cinci sute de ani de când a fost sculptată în lemn de tei statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. La cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est este aşteptat să participe şi preşedintele Ungariei, Janos Ader, după cum transmite corespondentul nostru la Budapesta, Emil Groza.
Reporter: Janos Ader a fost prezent şi în anii anteriori la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc care este considerat a fi cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est. La ceremonialul religios de pe dealul Şumuleul Mic, situat în apropierea municipiului Miercurea Ciuc, participă în fiecare an numeroşi credincioşi din România şi din străinătate, mulţi deplasându-se şi din Ungaria cu trenuri speciale, autocare sau cu autoturismele personale. Două trenuri speciale au plecat, ieri şi respectiv astăzi, din Ungaria, transportând în total aproximativ 2000 de persoane care vor participa la procesiunea de la Şumuleu Ciuc.
Realizator: Potrivit corespondentului nostru în Harghita, Angela Bârsan, în Miercurea Ciuc, accesul pe mai multe străzi este restricţionat până luni dimineaţa, din cauza autocarelor cu pelerini care deja au început să sosească.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai