Prietenia om-câine a început cu 15.000 de ani mai devreme decât se credea până acum

Informaţiile genetice obţinute din analiza unui un os de lup descoperit în Siberia, vechi de 35.000 de ani, pun într-o lumină nouă relaţia ancestrală a omului cu câinele, furnizând indicii care arată că domesticirea lupilor a avut loc cu mult mai devreme decât se estimase până acum.

The lower jawbone of the Taimyr Wolf that lived approximately 27,000 to 40,000 years ago is seen in an undated handout picture courtesy of geneticist Love Dalen of the Swedish Museum of Natural History. Genetic information from a 35,000-year-old wolf bone found below a frozen cliff in northernmost Russia is shedding new light on people's long relationship with dogs, showing canine domestication may have occurred earlier than previously thought.  REUTERS/Love Dalen/Handout
Foto: REUTERS/Love Dalen/Handout

Despre rasele de câini de astăzi, de la Chihuahua la Marele Danez, se ştie că au ca descendenţi lupii domesticiţi de omul preistoric, dar nu a fost niciodată foarte clar momentul când a început acest proces.
Mai mulţi geneticieni suedezi au publicat joi un studiu în Jurnalul „Current Biology” în care sunt prezentate rezultatele analizei genetice a fragmentului de os găsit în Peninsula Taimyr. Genomul indică faptul că animalul ar putea fi cel mai vechi strămoş comun cunoscut al câinilor şi al lupilor. Rasele actuale de Huski siberian şi alţi câini nordici au foarte multe gene comune cu cele prelevate din fragment. Pe baza datelor genetice, s-a estimat şi perioada în care început domesticirea iar concluziile arată că aceasta s-a produs acum 27.000-40.000 de ani. Anterior, analiza mutaţiilor genetice bazată pe ADN-ul raselor moderne de lup şi câine, indicase că domesticirea ar fi început acum 10.000-16.000 de ani.

Noile dovezi ne dezvăluie astfel o prietenie mult mai veche om-câine.

Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă