Summitul Parteneriatului Estic s-a încheiat la Riga, cu o declaraţie comună a statelor membre ale Uniunii Europene

Summitul Parteneriatului Estic s-a încheiat astăzi la Riga, cu o declaraţie comună a statelor membre ale Uniunii Europene şi a ţărilor din fostul bloc sovietic care îşi doresc apropierea de Bruxelles. Principalele domenii de cooperare stabilite pentru perioada următoare sunt consolidarea instituţiilor şi buna guvernanţă, mobilitatea şi dimensiunea umană, oportunităţile economice şi interconectarea. La întoarcerea din Letonia, preşedintele Klaus Iohannis – care a reprezentat România la Summitul de la Riga – a arătat că prin declaraţia acestei reuniuni s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecărui partener de a alege nivelul de ambiţie şi obiectivele la care aspiră în relaţia cu Uniunea Europeană.
Klaus Iohannis: S-a reafirmat faptul că este prerogativa exclusivă a Uniunii Europene şi a statelor partenere de a decide asupra relaţiilor lor şi asupra nivelului de interacţiune.
Realizator: România a pledat pentru o viziune ambiţioasă, strategică şi bine articulată în direcţiile de acţiune ale Parteneriatului Estic, a mai spus Klaus Iohannis, arătând că a evidenţiat importanţa principiului diferenţierii între statele partenere, în funcţie de aspiraţiile şi performanţele fiecăruia.
Klaus Iohannis: Dimensionarea sprijinului Uniunii Europene pe principiul aşa-numit „more for more” adică „mai mult pentru mai mult”, cu o condiţionalitate pozitivă, prin care asistenţa tehnică şi financiară este acordată în linie cu avansarea procesului de reformă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 mai