La Cannes urmează să se anunţe câştigătorul secţiunii „Un Certain Regard”

Emoţii şi la Cannes, în penultima zi a Festivalului Internaţional de Film, în această seară se anunţă câştigătorul secţiunii „Un Certain Regard”. În competiţie au intrat două filme româneşti: „Un etaj mai jos”, a lui Radu Muntean, lăudat, după premieră, de mai toate marile publicaţii ale lumii, de la „Variety” şi „The Hollywood Reporter”, până la „Le Monde” şi „Le Figaro”; şi „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, film prezentat joi seară şi primit cu mult entuziasm, atât de spectatori, cât şi de critici. În sală a fost şi Anca Fronescu, jurnalist şi manager cultural.

Anca Fronescu: După ce s-a încheiat filmul a fost una din primirile foarte speciale. Era o căldură extraordinară în sală, filmul are candoare şi asta s-a resimţit foarte mult. La fel s-a întâmplat, sincer, săptămâna trecută, filmul lui Radu Muntean ne-a atins pe toţi. Îţi dă de gândit, rămâne cu tine, te macină numele lui Mungiu, Porumboiu, sunt foarte… /…/ ei se reîntorc la Cannes, lumea vorbeşte de ei, lumea te opreşte şi-ţi spune: „Wow ce filme aveţi în competiţie. Fantastic. Cinema-ul român se reîntoarce. Aveţi un an foarte plin, după doi ani în care poate a fost puţin mai greu”.

Realizator: Corneliu Porumboiu are deja în palmares două premii la Cannes: cel pentru debut Camera d’Or în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, iar în 2009 chiar Un Certain Regard cu „Poliţist, adjectiv”. Juriul pentru această competiţie este prezidat în acest an de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 mai