Luptătorii Statului Islamic controlează din ce în ce mai multe teritorii în Siria şi Irak

Luptătorii Statului Islamic controlează din ce în ce mai multe teritorii în Siria şi Irak. Ei au ocupat în totalitate zona de graniţă dintre cele două ţări. Jihadiştii au ocupat şi oraşul Palmyra, unde se află vestigii de mii de ani, aflate în patrimoniul UNESCO. Zeci de mii de oameni părăsesc şi oraşul irakian Ramadi, capturat acum o săptămână de jihadişti.

Militanţii Statului Islamic controlează mai mult de jumătate din teritoriul Siriei, după ocuparea oraşului istoric Palmyra, un important punct strategic pe ruta Nord-Sud, în mijlocul deşertului, dar şi un loc ce adăposteşte comori arheologice. Autorităţile siriene susţin că ar fi evacuat operele de artă odată cu retragerea armatei, însă experţii se tem că ceea ce a rămas în urmă va fi distrus de terorişti. Şi în Irak, gruparea Statul Islamic a înregistrat o victorie strategică asupra oraşului Ramadi, capitala provinciei Anbar, după săptămâni de lupte grele, iar zeci de mii de localnici fug din calea tirurilor.
Ayad Allawi, vicepreşedinte al Irakului: „Nu este un lucru bun ceea ce se întâmplă, dar sperăm că vom câştiga războiul. Uneori pierzi unele bătălii, dar trebuie să câştigi războiul la final. Şi ne pregătim pentru câştigarea războiului împotriva Statului Islamic”.
Armata irakiană a declanşat o contraofensivă pentru a recâştiga controlul asupra acestui oraş, situat în apropiere de capitala Bagdad. Forţele irakiene au recucerit ieri poziţii de la Statul Islamic, în apropiere de Ramadi, în primul lor contraatac de la căderea oraşului în mâinile jihadiştilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 mai)