25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

București, 25 mai 2015. Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare și organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), activităţi de informare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 15.05.2014 – 15.05.2015, în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții în rândul copiilor. În peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruți, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1085 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestora, respectiv 3733, au fost găsiți în aceeași perioadă menționată mai sus – 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2511 dintre cei mai mari de 14 ani.

Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic – de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România, declară: “Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Provocările acestei vârste îi expun pe adolescenți la o serie de riscuri prin fuga de acasă – exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă.”

În acest sens, Salvați Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari, pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc. Acestea sunt incluse în programele de consiliere și beneficiază de suport educaţional și activităţi de timp liber, în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi Centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Astăzi, Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe – organizează workshop-ul „Identificarea copiilor cu risc de dispariţii voluntare şi exploatare – Cum putem preveni şi interveni asupra consecinţelor acestui fenomen”. Printre participanți s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor active în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv psihologi şi asistenţi sociali din cadrul Direcţiilor pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi consilieri şcolari.

Ca în fiecare an, campaniile de informare se desfăşoară la nivel naţional, în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeș, Constanța, în şcoli şi licee, și constau în workshop-uri cu părinți, profesori și copii, campanii stradale și campanii interactive de informare prin forumuri. Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii să conștientizeze riscurile asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și de a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Mai mult, în 2015 sunt incluse în campaniile de informare și 8 centre de plasament din Argeș, Dâmbovița și Galați, copiii instituționalizați reprezentând un segment vulnerabil, ce înregistreză dispariții voluntare repetate din centrele de ocrotire.