EURACTIV: Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria încep un proiect vizând un gazoduct

La reuniunea la nivel înalt de la Riga, desfăşurată în 21 mai, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România au semnat o declaraţie comună prin care sprijină ideea realizării gazoductului Eastring, menit să lege centrul Europei de Europa de Sud-Est. Totuşi, denumirea Eastring nu apare în document.

Într-un interviu acordat în exclusivitate portalului EurActiv pe 7 mai, fostul premier al Republicii Cehe, Mirek Topolanek, a oferit pe larg explicaţii despre acest proiect.
Eastring este o propunere în vederea unui gazoduct: o primă versiune ar avea o lungime de 832 km. şi ar trece prin Slovacia, Ungaria şi România, iar o altă versiune ar avea 1274 km. şi ar ajunge în Bulgaria.
Unul dintre avantaje ar fi acela că Eastring ar folosi infrastructura Eustream de pe teritoriul Slovaciei, care a fost complet renovată după criza de gaze din 2009. Gazoductul ar urma să transporte gaze în ambele direcţii, având într-o primă fază o capacitate anuală de 20 miliarde de metri cubi, iar în faza a doua, o capacitate anuală de 40 de miliarde metri cubi. Cea mai optimistă dată de finalizare a primei faze ar fi anul 2018.
La vremea când a fost acordat interviul, sprijinul Bulgariei şi României încă nu era sigur. Dar acum se pare că toate cele patru ţări s-au angajat în proiect. EurActiv a obţinut o copie a memorandumului semnat de miniştrii de externe din cele patru ţări, dar numele Eastring nu apare în document.
„Părţile semnatare ale prezentului document îşi declară astfel sprijinul pentru implementarea interconectării în ambele direcţii ale actualei infrastructuri vizâd livrarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Bulgaria, în România, Ungaria şi în Republica Slovacă şi pentru eforturi comune în căutarea unor noi surse şi a unor rute diversificate. Prezentul document este doar o declaraţie politică de intenţie. Nicio prevedere din această declaraţie nu trebuie interpretată sau aplicată ca nişte drepturi legale sau angajamente din partea statelor semnatare”, se arată în document.

EURACTIV – 22 mai

Traducerea: Alexandru Danga