Lucian Blaga și cercul poeților dispăruți: O audiție specială oferită de Editura Casa Radio

Editura Casa Radio vă invită marți, 26 mai, la ora 18.30, la o audiție specială din „Biblioteca de Poezie Românească”, prilejuită de lansarea ediției aniversare a cărții sonore Lucian Blaga, Poeții. Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr. 38), în prezența scriitorului Bogdan Ghiu şi a criticului Luigi Bambulea, care vor intra într-un dialog transgenerațional.

Pe 9 mai s-au împlinit 120 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga. Audiobook-ul Poeții (carte+CD) conține 49 de poeme şi 12 tălmăciri din literatura universală alese şi rostite chiar de poet în două înregistrări unice, păstrate în arhivele Radio România, realizate în anii 1954 (traducerile) şi 1960 (poeziile originale). Asistăm la o adevărată sărbătoare a poeziei, deoarece Poeţii nu este doar titlul unui poem, ci şi locul unde îşi dau întâlnire câţiva dintre marii poeţi ai lumii: Poe, Esenin, Villon, Lorca ş.a. Pus alături de ei, poetul şi filosoful român îşi dă adevărata măsură a geniului creator. Traducerea şi interpretarea altor poeţi de către un poet sunt o dovadă a generozităţii şi a conştiinţei propriului talent. Nicio stridenţă, nicio notă falsă nu tulbură armonia din acest cerc ad-hoc al marilor poeţi dispăruţi.

COPERTA curbe.cdrBucurându-se de un extraordinar succes în rândul cititorilor – ca de altfel fiecare titlu din Colecția „Biblioteca de Poezie Românească” a Editurii Casa Radio – Poeții de Lucian Blaga se află la cea de-a treia ediție. Pentru ediţia aniversară, aparatul critic a fost considerabil revizuit, iar audiobook-ul este prefațat de această dată de poetul și eseistul Dinu Flămând. De asemenea, albumul beneficiază de un nou comentariu grafic propus de artistul Constantin Popovici.

Vă invităm așadar să ne fiți alături marți, 26 mai, de la orele 18.30, la o intâlnire cu poezia și vocea lui Lucian Blaga, precum și cu marile voci ale liricii universale. Colecţia de carte sonoră „Biblioteca de poezie românească” este un proiect iniţiat şi realizat de Serviciul Patrimoniu Cultural şi Arhive Radio România.

 „Indiferent de perioada din care au fost extrase poemele, căci avem o selecție care ia texte din primul său volum și se ajunge în același parcurs la inedite, sau indiferent de ordinea prezentării lor, ținând seama și de titlurile înregistrărilor care s-au pierdut, ai impresia că asculți un volum de sine stătător, perfect unitar, nu o antologie întocmită la întâmplare. Liantul între poemele din diferite perioade, tematic destul de diferite, îl realizează acea voce oraculară ce dă glas unei atitudini dominante: avem în acest recital numai și numai elogiul forțelor limbajului care, prin poezie, captează și reține în cuvinte complexitatea, frumusețea lumii.” (fragment din prefaţa lui Dinu Flămând, „Blaga în faţa vulcanului”)

 AfisEditura-Casa-Radio

Mai multe detalii pe: www.edituracasaradio. ro