Matematicianul care a inspirat filmul „O minte sclipitoare” a murit într-un accident de maşină alături de soţia sa

John_Forbes_Nash,_Jr._by_Peter_BadgeMatematicianul John Nash, laureat al Premiului Nobel, a cărui viaţă frământată de lupta cu o boală mintală a inspirat filmul „A Beautiful Mind/ O minte sclipitoare (2001)” a murit într-un accident de maşină alături de soţia sa, duminică, în New Jersey, potrivit poliţiei din statul american.

Cuplul se afla într-un taxi iar şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un gard de protecţie, apoi a intrat cu viteză într-o altă maşină. Nash, în vârstă de 86 de ani şi soţia sa, Alicia, 82 de ani, au fost proiectaţi în afara vehiculului şi decesul a fost declarat la locul accidentului.
Actorul hollywoodian Russell Crowe, cel care a jucat rolul lui  John Nash în filmul premiat cu Oscar, a afirmat într-o postare pe Twitter că este uimit de această veste şi a elogiat relaţia extraordinară dintre cei doi soţi: „O relaţie incredibilă: două minţi sclipitoare, două suflete frumoase”.

Şoferul taxiului a fost transportat la spital şi s-a ales doar cu câteva răni care nu-i pun viaţa în pericol, iar conducătorul celuilalt vehicul a scăpat şi el cu viaţă.
John Nash a primit în 1984 Premiul Nobel pentru Economie pentru studiile sale privind teoria jocurilor şi matematica din spatele deciziilor economice.
Nash şi-a luat doctoratul la Princeton în 1950 şi şi-a petrecut acolo cea mai mare parte a carierei sale, mai apoi la pretigiosul MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts).
Filmul „O minte sclipitoare” a abordat  lupta sa cu schizofrenia. Primele semne ale bolii au început să apară în 1959, după ce s-a căsătorit cu Alicia, absolventă de Fizică la MIT, care era însărcinată la acea dată, potrivit biografiei sale de pe site-ul Nobel.

ABM2-720x479
Russell Crowe şi Jennifer Connelly (John şi Alicia Nash) în fimul premiat cu Oscar „A Beautiful Mind” (2001)

Într-un interviu din 2004, Nash a afirmat că s-a luptat timp de 25 de ani cu simptomele bolii, dar că a fost un caz mai special, pentru că la un moment dat a reuşit să reziste fără medicaţie şi să-şi reia activitatea normală şi pe cea ştiinţifică. Nash a relatat că filmul s-a concentrat pe zbaterile sale, dar că nu a redat într-un mod foarte fidel natura rătăcirilor sale.
„Realizările remarcabile ale lui John Nash au inspirat generaţii de matematicieni, economişti, oameni de ştiinţă, care au fost influenţaţi de studiile sale geniale privind teoria jocurilor”, a declarat preşedintele Universităţii Princeton, Christopher Eisgruber. „Povestea vieţii sale alături de Alicia a emoţionat milioane de cititori şi cinefili, care au rămas impresionaţi de puterea şi curajul cu care au făcut faţă unor încercări nemiloase”, a mai adăugat el.

Sursa: Reuters via NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=Yqj1DhUKJco[/youtube]