Specie de ibis aflată pe cale de dispariţie, în pericol în zona oraşului Palmyra

Mai mulţi experţi au avertizat că o specie rară de păsări numită ibis pleşuv se află în pericol în zona oraşului Plamyra, recent capturat de gruparea Statul Islamic.

_83208570_bald-ibis

O colonie a fost înfiinţată în anul 2002 în vecinătatea oraşului sirian pentru a stimula împerecherea între şapte exemplare ameninţate cu extincţia. Trei păsări aflate în captivitate au fost abandonate săptămâna trecută, după ce paznicii au părăsit zona din cauza luptelor şi nu se ştie nimic despre soarta lor. Autorităţile au oferit o recompensă de 1.000 de dolari pentru orice informaţii legate de o a patra pasăre, o femelă.
Societatea pentru Protecţia Naturii din Liban a declarat pentru BBC că găsirea femelei este crucială pentru protejarea speciei, fiind singura pasăre care cunoaşte rutele de migraţie spre Etiopia şi fără de care, celelalte exemplare nu pot fi eliberate. Corespondenţii BBC relatează că specia era considerată dispărută până acum 10 ani, când au fost descoperiţi şapte ibişi pleşuvi care-şi făcuseră cuiburi lângă Palmyra. Dar în ciuda măsurilor de protecţie luate atunci, numai patru păsări au supravieţuit, cele despre care nu se ştie acum nimic.

Sursa: www.bbc.com/news

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă