Angajaţi ai aeroportului din Viena, suspectaţi de trafic de fiinţe umane

Mai mulţi angajaţi ai personalului de securitate de pe aeroportul din Viena sunt suspectaţi că au facilitat tranzitul unor refugiaţi, majoritatea sri lankezi, pentru îmbarcarea pe curse spre Statele Unite şi Marea Britanie, au anunţat marţi procurorii austrieci.

FlughafenkontrollePoliţia a deschis o anchetă în cazul a 13 angajaţi aeroportuari din sistemul de securitate, după o serie de indicii furnizate de un polonez şi un sri lankez, reţinuţi acum pentru verificări suplimentare.
Un purtător de cuvânt al procuraturii austriece a afirmat că sunt investigate 10 zboruri care au avut loc începând din toamna trecută până în luna februarie a acestui an. Firma de securitate britanică de securitate G4S a declarat că unul dintre angajaţii săi este suspect în acest caz şi a decis concedierea lui. G4S a fost de mai multe ori criticată pentru modul în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv pentru serviciile slabe de care a dat dovadă la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Angajaţii din aeroportul din Viena aparţin mai multor firme şi au cerut fiecărui refugiat în jur de 7.000-9.000 de euro pentru facilitarea accesului prin porţile de securitate.
Uneia dintre persoanele care a plătit această sumă i s-a interzis intrarea pe teritoriul Statelor Unite, fapt ce a alertat autorităţile austriece. Traficul de fiinţe umane se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare în Austria.

Sursa: Reuters

Traducerea: Bianca Ioniţă