Iranul acuză SUA că nu au susţinut forţele irakiene pentru apărarea oraşului Ramadi

Iranul acuză SUA că nu au susţinut forţele irakiene pentru apărarea oraşului strategic Ramadi în faţa jihadiştilor. Washingtonul respinge acuzaţiile şi pune eşecul pe seama lipsei voinţei de a lupta a militarilor irakieni.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Secretarul Apărării, Ash Carter a spus ieri, într-un interviu pentru CNN că oraşul Ramadi a fost capturat de militanţii Statului Islamic pentru că pur şi simplu trupele irakiene nu au avut voinţa de a lupta. Irakienii nu au fost depăşiţi numeric, ci, din contră, i-au depăşit ei numeric pe militanţi, dar nu au vrut să lupte, pur şi simplu s-au retras – a arătat Carter. Problema nu este nouă, dar ea a fost încă o dată recunoscută, aceea a lipsei de voinţă a forţelor irakiene de a lupta împotriva ISIS şi de a se autoapăra. Şeful Pentagonului a spus că SUA pot da echipament şi pot antrena forţele irakiene, dar nu le pot da şi voinţa de a lupta. Purtătorul de cuvânt al primului ministru irakian a replicat astăzi, declarându-se suprins de comentariile lui Carter: „Războiul vorbelor în legătură cu pierderea capitalei strategice a provinciei irakiene Ambar, ca şi în legătură cu alte victorii ale organizaţiei teroriste a relavat fisurile între cei doi aliaţi de convenienţă împotriva militanţilor”. Mai mult, în Iran, cotidianul „Javan”, foarte apropiat de Garda revoluţionară, l-a citat pe comandantul iranian, general Soleimani, care a arătat că SUA nu au voinţa de a lupta şi că nu există nimeni în confruntarea cu Statul Islamic în afara Iranului şi a naţiunilor pe care Iranul le sprijină.
La sfârşitul săptămânii, la Departamentul de Stat, purtătoarea de cuvânt Marie Harf a arătat că preşedintele Obama şi secretarul de stat John  Kerry au încredere în primul ministru irakian Abadi.
Marie Harf: A făcut anumite lucruri bune în una din cele mai dure poziţii din lume, şi unul din ele este acela ca lucrează cu liderii provinciei Ambar împreună cu alte persoane din guvernul central pentru a lua decizii de a folosi forţele mobilizării populare în încercarea, împreună cu liderii locali din Ambar, să recâştige Ramadi, aşa că el comunică cu diferitele grupuri sectare, cu diverşi lideri locali. Are o misiune foarte dificilă. Avem încredere în el, continuăm să revizuim dezvoltările, să decidem cum să ne realizăm strategia.
Realizator: Carter rezistă cererilor de a trimite mai multe trupe americane în regiune, arătând că Pentagonul nu a recomandat trimiterea de controlori aerieni care să ajute în luptă. Colonelul Derek Harvey, fost director al Comandamentului central Afganistan – Pakistan al SUA de la Centrul de Excelenţă, spune că strategia preşedintelui Obama nu este servită de resurse suficiente.
col.Derek Harvey: Nu au fost garantate anumite autorizări, există limite în ce priveşte resursele şi, cel mai important, nu i s-a acordat şansa de a reuşi strategiei pe care preşedintele a formulat-o în septembrie trecut pentru că nu i s-au conferit resursele şi chiar în Washington DC partenerii inter-agenţii care se presupune că ar trebui să execute strategia nu o fac în mod decis, ci mai mult ca rutină.
Reporter: Între timp, unii oficiali americani spun că Iranul a intrat în lupta pentru Irak pentru a recuceri o rafinărie petrolieră irakiană majoră din mâinile ISIS. Iranul joacă un rol semnificativ în operaţiunea Beiji împreună cu miliţiile şiite.
col.Derek Harvey: Rolul Iranului complică semnificativ politica SUA pentru că Iranul îşi proiectează interesele atât în Siria, cât şi în Irak, ca şi în competiţia regională între suniţi şi şiiţi pe niveluri multiple.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI