Festivalul Filmului European ajunge la Hunedoara. Final de mai cu zece filme din noua tari

Festivalul Filmului European ajunge, in premiera, la Hunedoara in perioada 29 – 31 mai. Festivalul s-a desfasurat deja la Bucuresti (7-14 mai), Craiova (15-17 mai), Tirgu Mures (22-25 mai) si Iasi (22-24 mai). Ajuns la cea de-a XIX-a editie, Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Primaria Municipiului Hunedoara si Castelul Corvinilor, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, sub egida EUNIC.

Hunedoara este cel mai nou oras pe harta festivalului, gazduind pentru prima oara o editie locala  a acestui eveniment de traditie.Proiectiile se vor desfasura pe parcursul a trei zile si vor avea loc la Casa de Cultura si la Castelul Corvinilor (in aer liber, in curtea interioara ).

„Ne face o deosebita placere sa putem oferi si in acest an o adevarata sarbatoare a cinematografiei europene. Speram ca cinefilii se vor bucura de selectia de filme a acestei editii, definita de cateva particularitati: identitatea europeana, diversitatea genurilor, viziunile personale ale realizatorilor de film european, capacitatea de naste intrebari si de a indemna la visare etc. Timp de trei zile, va invit sa luati o pauza de la efecte speciale si sa va lasati in voia neprevazutului din cinematografia europeana“, a declarat Liviu Jicman, vicepresedintele ICR.

Selectia festivalului propune, la Hunedoara, la fel ca in fiecare oras de pe harta FFE, o perspectiva asupra diversitatii productiei cinematografice europene, prezent and zece filme din noua tari: doua productii romanesti foarte noi si deja foarte apreciate ( Aferim! siDe ce eu?) si cate un film din Polonia (Ida ), Germania (Intre doua surori), Franta (Pasolini), Suedia ( Reuniunea), Grecia (Dusmanul meu), Comunitatea Valonia-Bruxelles ( Gustul coacazelor), Austria (Fisuri in beton), Italia (Sfantul GRA ).

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 29 mai, ora 19:00, la Casa de cultura. Seara de Gala le va oferi cinefililor hunedoreni filmul romanesc Aferim! (2015). Pelicula a avut premiera la Festivalul International de Film de la Berlin, anul acesta, iar Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Proiectia va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu actorul Alexandru Bindea.

Este deja o traditie ca Festivalul Filmului European sa aiba in fiecare an un ambasador onorific, invitat sa regizeze clipul de promovare al festivalului, oferind astfel o viziune personala asupra caracteristicilor filmului european si asupra rolului pe care acesta il are in cinematografia mondiala. Ambasadorul editiei de anul acesta este regizorul Tudor Giurgiu, autor a numeroase productii cinematografice care s-au bucurat de mare succes, printre care lungmetrajele Legaturi bolnavicioase si Despre oameni si melci.Spotul de prezentare poate fi vizionat aicihttps://www.youtube.com/watch?v=0AsRCND5ouE  

Program / 29 – 31 mai: Festivalul Filmului European la Hunedoara

Proiectiile vor avea loc la Casa de cultura si Castelul Corvinilor (in aer liber, in curtea interioara). Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile. La spectacolul din Seara de Gala, accesul se face pe baza de invitatie.

Vineri 29 mai

19:00     Seara de Gala a Festivalului Filmului European / Editia Hunedoara

                Aferim! / Romania / 2015 / 105’

 Sambata 30 mai

13:30     Reuniunea / Suedia / 2013 / 86’

15:00     Pasolini / Franta / 2014 / 86’

16:30     Intre doua surori / Germania / 2014 / 134’

19:00     Gelozia / Grecia / 2014 / 103’

20:00     De ce eu? / Romania / 2015 / 125’(Castelul Corvinilor)

 Duminica 31 mai

15:00     Gustul coacazelor / Belgia / 2014 / 86’

17:00     Fisuri in beton / Austria / 2014 / 106’

15:30     Sfantul GRA / Italia / 2013 / 93’

21:00     Ida / Polonia / 2013 / 82’(Castelul Corvinilor)