Preşedintele Klaus Johannis i-a răspuns lui Călin Popescu-Tăriceanu pe tema demiterii preşedintei ÎCCJ şi a şefei DNA

Preşedintele Klaus Johannis i-a răspuns, astăzi, într-o scrisoare publicată pe site-ul preşedinţiei, şefului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pe tema cererii acestuia de a le demite pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi pe şefa DNA. Cu o sinteză a răspunsului preşedintelui, redactorul RRA, Oana Bâlă.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu dispune de competenţele constituţionale sau legale necesare înlăturării din funcţie a celor doi magistraţi. Şeful statului subliniază că, potrivit, Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate competentă care se poate pronunţa cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor şi a procurorilor şi, implicit, cu privire la cariera acestora. În ceea ce priveşte solicitarea de a se alătura demersului parlamentului de modificare a Codului de Procedură Penală, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că îşi menţine poziţia exprimată public. El a menţionat că refuzul său de a ralia unui demers parlamentar de modificare a legilaţiei penală rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacităţii autorităţii judecătoreşti de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupţie.

Realizator: Amintim că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a cerut, acum două zile, şefului statului să le demită pe Livia Stanciu şi pe Laura Codruţa Kövesi, pe motiv că acestea ar fi încălcat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului într-un caz judecat în justiţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 mai