Preşedintele rus, Vladimir Putin, declară că „SUA îi urmăreşte ilegal pe oficialii FIFA, iar Rusia nu are nicio implicare”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a catalogat drept extrem de bizar faptul că oficiali ai FIFA au fost arestaţi, la sollicitarea părţii americane, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI. „Referitor la arestările din dosarul FIFA, este extrem de ciudat faptul că arestările au fost efectuate la solicitarea părţii americane, în urma formulării unor acuzaţii de corupţie”, a mai spus Putin, răspunzând la întrebările reprezentanţilor presei despre arestările de miercuri ale oficialilor FIFA. Acesta a adăugat că SUA nu ar avea nimic în comun cu oficialii FIFA reţinuţi şi nici nu era cazul să se implice. „Ei, aceşti oficiali nu sunt cetăţeni ai SUA şi în cazul în care a avut loc vreun eveniment acesta nu s-a petrecut pe teritoriul Statelor Unite, iar SUA nu are nimic în comun cu el”, a precizat preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Susţin cu certitudine şi nu am niciun dubiu în acest sens că este vorba despre o tentativă clară de a nu admite realegerea domnului Blatter în funcţia de preşedinte al FIFA, ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a principiilor de funcţionare ale acestei organizaţii internaţionale”, a adăugat Putin. Liderul rus nu exclude nici faptul că în cazul FIFA, autorităţile SUA folosesc aceleaşi metode ca şi în cazul fondatorului WikiLeaks Julian Assange şi ca în cazul fostului consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, cele de a-şi atinge obiectivele meschine.

„Este regretabil faptul că partenerii noştri americani folosesc astfel de metode pentru atingerea unor scopuri egoiste şi fac asta în mod ilegal, urmărind anumite persoane. Nu exclud că şi în cazul FIFA este vorba despre un caz similar cu cele enunţate mai sus, chiar dacă nu ştiu cum se va termina acest scandal”, a mai afirmat liderul de la Kremlin. El a amintit faptul că un procuror american, potrivit comunicatelor de presă, a declarat faptul că aceşti membri ai conducerii FIFA au comis o infracţiune. „De parcă acest procuror nu ar şti că există şi prezumţia de nevinovăţie. Trebuie să demonstrezi în instanţă dacă persoana respectivă este sau nu vinovată”, a adăugat şeful statului rus, comentând recentul scandal în care este implicată FIFA. Preşedintele rus, Vladimir Putin a mai afirmat că acest scandal şi consecinţele lui nu vor avea repercusiuni asupra Rusiei. „Pe noi nu ne afectează”, a spus Putin, răspunzând la întrebarea adresată de jurnalişti referitoare la efectele scandalului FIFA asupra organizării de către Rusia a Campionatului Mondial de Fotbal din 2018. Miercuri, la Zurich, au fost arestaţi pentru corupţie şapte înalţi responsabili ai FIFA, între care şi vicepreşedintele Jeffrey Webb.

În ciuda noului scandal de corupţie dezvăluit miercuri, alegerile pentru preşedinţia FIFA vor fi menţinute pentru ziua programată, vineri. Ei sunt bănuiţi că au primit mită de până la 150 de milioane de dolari pentru acordarea preferenţială a unor drepturi de televizare ori de organizare a Cupelor Mondiale. Campionatele ce vor fi organizate de Rusia şi Qatar sunt vizate de aceste suspiciuni. Arestările au avut loc la hotelul de cinci stele Baur au Lac din Zurich, unde responsabilii FIFA se aflau în vederea participării la congresul de joi. Oficialii au fost practic luaţi prin surprindere şi duşi la sediul procuraturii pentru declaraţii. Şase dintre cei şapte oficiali ai FIFA au fost de acord să restituie sumele primite. Joi dimineaţă a fost făcut un comunicat de presă, prin care se preciza că membri ai  comitetului de conducere al FIFA şi ministrul sportului din Federaţia Rusă, Vitali Mutko, de Procuratura elveţiană.

www.rosbalt.ru  – 28  mai