2015. május 29

A bukaresti parlamentben megkezdődtek az Eurosfat 2015 fórum munkálatai

Az Eurosfat európai kérdésekkel foglalkozó, évente megrendezendő fórum, amelyen részt vesznek politikusok, civilszervezetek, a magán- és közszféra képviselői, illetve egyszerű állampolgárok. Az idén e fórumot harmadszorra szervezeték meg. Az bukaresti parlamentben tartandó Eurosfat 2015 fórumon Valeriu Zgonea képviselőházi elnök kihangsúlyozta, hogy Moldova Köztársaságnal, Ukrajnának és Grúziának eredményeket kell felmutatnia a közigazgatási, politikai és társadalmi reformok megvalósitása terén. Mint hozzátette: E szempontból Románia hajlandó segiteni a Keleti Partnerségben részvevő országnak, hogy haladást érjenek el az euroatlanti integráció utján. Az Eurosfat 2015 fórum témaja: Az EU külső kapcsolatai és Románia szerepe az új regionális és globális geopolitikai kontextusban. A fórum az Európai Parlament és a román szenátus és képviselőház égisze alatt zajlik, az Europuls, az Európai Politikák Román Központja, valamint a romániai és uniós nem-kormányszervezetek és közintézmények szervezésében. Az eseményen jelen vannak európai hivatalosságok, az Európai Paralment és a bukaresti parlament tagjai, román szakértők, az üzleti szféra képviselői, illetve a fórum témája iránt érdeklődést tanusitó állampolgárok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Norica Nicolai: A PNL-ből való kizárásom nem folyásolja be EP-képviselői karrieremet

Norica Necolai európai parlamenti képviselő kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) döntése, mely értelmében kizárták soraiból, nem folyásolja be EP-képviselői karrierjét. Mint hozzátette: a választásokon megszerzett mandátumával összhangban van saját döntése is, nevezetesen az, hogy továbbra is az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport tagja marad. „Soha nem mondok le arról, ami mellett kiálltam a választási kampányban, amikor az ALDE jelvénye alatt indultam versenybe. Megbizásomat az ALDE képviselőcsoportban folytatom. A pártból való kizárásom nem érint, mint ahogy a PNL-hez való hovatartozásom sem folyásolta be az Európai Parlamentben kifejtett tevékenységemet”, hangsúlyozta. Norica Necolai azt is elmondta, hogy nem számitott a PNL soraiból való kizárására. „E döntésre nem számitottam egy, 140 éves történelemmel rendelkező párt részéről, de ha már ez a párt döntése, akkor én tiszteletben tartom” , fűzte hozzá. Mint ismeretes, a PNL vezetősége csütörtökön úgy döntött, hogy kizárja a párt soraiból Norica Nicolai és Renate Weber európai parlamenti képviselőket, mivel a párt irányváltásával szembeszegülve nem csatlakoztak az Európai Néppárthoz, hanem megmaradtak a liberális frakcióban (ALDE). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A gyermeksegély körüli politikai csatározás

A kormány nagyobb gyermeknevelési pótlékban akarja részesiteni a szegény családokat és e szempontból az Alkotmánybiróság véleményére vár. Ezzel szemben az ellenzék úgy véli, hogy a kormány célja nem más, mint elodázni a gyermeksegély megduplázására hozott parlamenti döntés gyakorlatba ültetését. Ugyanakkor Rovana Plumb munkaügyi miniszter megerősitette, hogy június 1-től a gyermekgondozási segély a román parlament döntéséhez hiven a duplája lesz, ami 84 lejnek felel meg. Mint hozzáfűzte: a kormány egy másik javaslatot is tett, amelyben kikérte az Alkotmánybiróság véleményét is. Konkrétan a differenciált gyermeksegély folyósitásáról van szó, a családok szegénységi szintjétől függően, tájékoztatott Rovana Plumb. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik társelnöke visszvágásában úgy vélte, hogy a kormány a parlament döntését akarja zárolni azzal, hogy az Alkotmánybirósághoz fordult e testület véleményének kikéréséréért a gyermeksegély kérdésében. Mindezek mellett, Rovana Plumb munkaügyi miniszter ismételten megerősitette, hogy június 1-től, számszerűen, 3.700.000 gyermeksegély értékét duplázzák meg. Ugyancsak ez évtől 42 lejnek megfelelő pótösszeget folyósitanak a kedvezőtlen családokból származő 500 ezer gyermek után és igy ezen családok számára a gyermknevelési segély 126 lej lesz. Klaus Iohannis államfő is nemrég úgy nyilatkozott, hogy június 1-én, Gyermeknapkor hirdeti ki a gyermeksegély megduplázásáról szóló törvényt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Az EU Duna Régió Stratégiája pusztán papiron létezik

A Duna menti helyi közösségek egyesületének képviselői szerint Románia nem intézkedik – a más államokhoz képest – az Európai Unió Duna Régióra vonatkozó Stratégiájának gyakorlatba ültetéséért. E témát csütörtökön, a román parlamentben vitára bocsátották. Megegyzendő, hogy az EU Duna Régió Stratégiájára vonatkozó tervezetet annak idején Románia és Ausztria mutatta be. Sever Avram, a Duna-menti közösségek országos egyesületének ügyvezető elnöke szerint Romániában senki sem tesz semmit a Duna part menti közösségek fejlesztéséért. „A polgármesteri hivatalokhoz felhivást intéztünk mintegy tiz nappal ezelőtt, amelyben segitségül véleményüket, esetleges projektjeik ismertetését kértük, mivel a jövő héten a Duna Régió Stratégiájának európai koordinátorával, Marvo Onida-val, illetve Corina Cretu európai biztossal találkozunk, de kérésünkre nem kaptunk választ”, nyilatkozta Sever Avram a román közszolgálati rádió helyi tudósitójának. Másrészt Carmen Podgorean külügyi igazgató úgy nyilatkozott, hogy „az európai alapok rendelkezésre állnak bárki számára, aki egy projektet is javasol”. „Rendelkezésünkre állnak európai alapok, a román kormány által e célra elkülönitett alapok, mi több, megoldásokkal is rendelkezünk az európai pénzügyi intézetek társfinanaszirozására”, fűzte hozzá Carmen Podgorean. Csakhogy, az Európai Befektetési Bank képviselői azt állitják, hogy Románia hibát követett el azzal, hogy nem hozott létre egy közintézményt – mint a többi államok – az esetleges hitelkérések benyújtására elitélésére az Európai Befektetési Banknál. A csütörtöki parlamenti vitán is – kevés kivétellel – csak a szervezőket dicsérő diskurzusok hangzottak el, illetve a tartós fejlesztés méltatásán kivül senki sem jött javaslattal, projekttel, elképzeléssel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

A kereskedelmi bankok áprilisban 600 millió lejt folyósitottak lakáshitelre

A Román Nemzeti Bank adatai szerint a kereskedelmi bankok áprilisban 600 millió lejt folyósitottak lakáshitelre. A lakásvásárlásra lejben felvett hitelek április végén csaknem 12 miliárd lejnek feleltek meg, ami 2,5-ször jelentett többet az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)

Május 29-én a XII-es tanulók számára befejeződött az iskola

Pénteken, május 29-én a tizenkettedikesek számára befejeződött az iskola, s az érettségi vizsgáig csak felkészitőkre járnak be az oktatási intézményekbe. Ugyancsak péntek volt az utlsó nap az érettségi vizsga nyári szessziójára való beirattkozásra is. Az érettségi június 8-án, a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával kezdődik. Az első irásbeli vizsgára június 29-én kerül sor, mig az eredményeket július 10-én függesztik ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.29)