Spectacolul Flori pentru Algernon la Pygmalion Theater din Viena

În data de 29 mai, de la ora 20.00, Institutul Cultural Român de la Viena şi Teatrul Pygmalion prezintă Flori pentru Algernon, în regia şi interpretarea Iuliei Colan. Spectacolul este inclus în repertoriul Teatrului Act din Bucureşti şi este o producţie a Companiei „Teatrulescu“ din Craiova. Flori pentru Algernon este un one woman show realizat în anul 2012 care are la bază opera omonimă a lui Daniel Keyes.

Flori pentru Algernon nu e un spectacol. E o confesiune. Dar dacă poţi să faci spectacol dintr-o confesiune, atunci e mai mult decât un spectacol. El s-a născut dintr-o mare nevoie a mea de sinceritate. Şi umanitate. Aşa s-a născut personajul Charlie. Prin ea am putut să privesc oamenii în ochi fără să mă prefac. Deci, Charlie-el a devenit Charlie-ea. Spun asta pentru că personajul din roman este masculin. Obstacolul de gen (masculin/feminin) l-am înlăturat, întrucât nu m-a interesat. Charlie nu e băiat. Charlie nu e fată. Charlie e o inimă. De câte ori în viaţă aţi văzut o inimă care vorbeşte? Măcar pentru asta şi merită s-o cunoaşteţi pe Charlie.“ (Iulia Colan)

În cadrul ediţei din 2012 a Festivalului Internaţional al Spectacolelor de Studio de la Piteşti, Iulia Colan a primit premiul special „Pour la Jeunesse“ pentru recitalul Flori pentru Algernon. De asemenea, piesa i-a adus premiul cel mare la Gala Star Bacău 2009, iar în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Naţional de Teatru INDEPENDENT din 2014, actriţa a primit Premiul one man/woman show pentru acest rol.

Teatrul Pygmalion din Viena, condus de regizorul de origine română Tino Geirun promovează prin spectacolele organizate interculturalitatea şi dramaturgia europeană cu puternice accente pe schimbul cultural între România şi Austria.