Aproximativ 23 de milioane de italieni sunt chemaţi duminică la urne

Aproximativ 23 de milioane de italieni sunt chemaţi duminică la urne să voteze pentru consiliile regionale şi pentru guvernatorii lor din 7 din cele 20 de regiuni. Bătălia se dă între candidaţii formaţiunii Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi, cei de la Mişcarea populistă 5 Stele a lui  Beppe Grillo, dar şi cei ai Ligii Nordului, La Veneto. Pe liste sunt trecuţi şi candidaţi români, însă interesul conaţionalilor noştri pentru viaţa politică a Italiei este unul scăzut. Elena Postelnicu transmite din Roma,

Reporter: În competeţie, la alegerile administrative din cele 7 regiuni italiene au intrat şi 50 de candidaţi români înscrişi pe listele italienilor. Conaţionalii noştri se bazeaza pe voturile din partea românilor şi altor imigranţi rezidenţi în regiunile respective, dar şi pe voturile cetăţenilor italieni. După cum s-a constat şi în anii precedenţi la alte alegeri, candidaţii români obţin voturi foarte puţine. Asta mai ales din cauza faptului c electorii români nu se prezintă la urne. Tocmai de aceea, de mai mult timp anumiţi reprezentanţi ai comunităţii de români, precum şi autorităţile române din peninsulă au susţinut mai multe campanii de informare asupra avantajelor şi drepturilor pe care românii sau alţi imigranţi le-ar putea avea dacă în administraţia locală ar exista şi un consilier român. La o astfel de campanie s-a implicat şi Miruna Căjvăneanu de la Asociaţia Europaeus, din capitala italiană.

Miruna Căjvăneanu: În perioda 2012-2015 asociaţia noastră s-a implicat în promovarea participării active a cetăţenilor români la alegerile administrative din Italia, în special prin participarea la campania Operation Vote, desfăşurată concomitent în 5 ţări europene. Principalele cauze ale absenteismului ar fi în primul rând existenţa unor obstacole reale de nivel birocratic şi la nivel legislativ din Italia. Special mă refer la acea prevedere care oblică cetăţenii români care intenţionează să voteze să se înscrie cu 40 de zile înainte pe listele electorale aflate la sediul primăriilor unde îşi au reşedinţa. O altă cauză ar fi lipsa de interes aromânilor faţă de politica din Italia, atât la nivel local cât şi la nivel naţional. Majoritatea românilor de aici trăiesc cu speranţa că într-o zi se vor întoarce acasă şi deci nu sunt interesaţi la o participare activă în timp la administraţia oraşului unde trăiesc. În al treilea rând am putea vorbi de o slabă informare. Mulţi români nici nu ştiu că au dreptul să voteze şi chiar să candideze la alegerile din peninsulă. Trebuie precizat şi un alt aspect foarte interesant legat de participarea candidaţilor români la alegeri, Foarte multe coaliţii locale şi partide încurajează participarea cetăţenilor români, caută pe reprezentanţii comunităţilor respective, dar într-un fel îi folosesc pentru că intenţionează să adune voturile românilor fără însă a oferi acelor candidaţi un loc eligibil, un loc bun pe listele lor, ceea ce practic le blochează din start orice şansă de a obţine un loc în consiliile locale.

Reporter: Există situaţii în care în aceeasi localitate se regăsesc trei candidaţi români pe liste diferite. Partidele din Italia încearcă tot mai mult să încaseze voturile românilor. Păn acum însă conaţionalii noştri nu au reuşit să formeze o comunitate strânsă, să se unească în jurul unui singur reprezentant pe care să-l susţină în alegerile administrative din Italia.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai