Uniunea Europeană şi Japonia au convenit să accelereze negocierile pentru încheierea unui acord de liber schimb

Uniunea Europeană şi Japonia au convenit să accelereze negocierile pentru încheierea unui acord de liber schimb până la sfârşitul acestui an. Despre ce este vorba ne spune Cerasela Rădulescu.

Reporter: Un acord comercial între Uniunea Europeană şi Japonia ar putea să stimuleze economia comunitară cu pâna la 0,8% din PIB al acesteia, să crească exporturile Uniunii Europene către Japonia cu peste 30%. Împreună, economia Uniunii Europene şi cea a Japoniei reprezintă peste o treime din PIB-ul mondial. Japonia este cel de-al doilea mare partener comercial al Uniunii Europene din Asia. În timp ce Japonia reprezintă un investitor major în Uniunea Europeană, investiţiile străine directe ale spaţiului comunitar în Japonia rămân modeste. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker: Cred cu tărie în necesitatea unui acord comercial de liber schimb cu Japonia finalizat cât mai repede posibil, chiar şi la finalul acestui an, dacă nu chiar în primele luni ale lui 2016. Rapiditatea încheierii este importantă, dar substanţa şi calitatea sunt mult mai importante. Un astfel de acord va rezolva mai ales problema accesului reciproc la pieţele de produse şi servicii, inclusiv în domeniul ferivoar, dar şi în problema drepturilor de autor, se spune în declaraţia comună adoptată cu puţin în urmă.

Reporter: Pentru Japonia este de interes scăderea tarifelor vamale la maşinile japoneze pe piaţa europeană, un subiect sensibil în Germania, ca mare producător şi exportator de automobile şi echipamente electronice. Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a pledat la summit pentru creşterea comerţului între părţi cu următorul argument.

Cecilia Malmström: Un comerţ mai deschis va creşte cererile la export pentru ambele părţi, fie pentru maşinile sau tehnica noastră excelente sau pentu cosmetice, servicii financiare şi alimente şi efectul va fi important. Trebuie să nu mai avem tarife vamale de ambele parţi, incluzând agricultura, alimentele, dar şi automobilele. Vom respecta cerinţele părţii celeilalte, dar ce pot să vă spun este că în Europa nu putem accepta un acord inferior faţă de ceea ce am negociat cu alte ţări.

Reporter: Comisarul Cecilia Malmström, la Tokio. Importurile din Japonia către Uniunea Europeană sunt dominate de electronice, autovehicule, instrumente optice şi medicale, precum şi produse chimice. Exporturile Uniunii Europene către Japonia sunt la rândul lor în domeniul autovehiculelor, dar şi al utilajelor, produselor farmaceutice, instrumente optice şi medicale şi electronice. Uniunea Europeană şi Japonia au ajuns la poziţii comune şi în privinţa schimbărilor climatice la nivel internaţional, care necesită o contribuţie ambiţioasă şi în timp util din partea Japoniei, precum şi consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Japonia în materie de combatere a terorismului, dar şi legat de criza din Ucraina. În ceea ce priveşte securitatea din Asia-Pacific, au denunţat în declaraţia lor comună orice act unilateral ce ar putea inflama tensiunile din regiune, referindu-se la revendicările teritoriale maritime din China. Summit-ul a marcat, de asemenea, 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 mai