Manifestări la Oraviţa, în memoria deportării bănăţenilor în Bărăgan

Deportarea bănăţenilor din Banat de către comunişti, de la care se împlinesc 64 de ani, este comemorată astăzi, la Oraviţa. Planul, cunoscut drept „Igienizarea Banatului”, urmărea îndepărtarea germanilor, sârbilor, a românilor şi a categoriilor sociale considerate periculoase, cum erau proprietarii de terenuri, industriaşii şi comercianţii. Oamenii au fost îmbarcaţi în vagoane de vite şi debarcaţi, apoi, după un drum de două săptămâni în Bărăgan, departe de orice altă aşezare şi unde li s-a ordonat să-şi ridice case. Una dintre victimele acestei deportări, Cornelia Fetea, care avea doar şapte ani pe atunci, a  povestit pentru Radio România Reşiţa.
Cornelia Fetea: Acest trist eveniment s-a petrecut în ziua a doua de Rusalii, o zi de creştinească sărbătoare, când am fost smulşi din casele noastre şi aruncaţi în Bărăgan.
Reporter: Câţi deportaţi mai sunt în viaţă?
Cornelia Fetea: În judeţul Caraş-Severin mai sunt aproximativ patru sute de foşti deportaţi. Avem urmaşi în asociaţie jumătate, vreo patru sute, şi deţinuţi politici, în total vreo mie suntem.
Realizator: Manifestările de la Oraviţa în memoria deportării bănăţenilor în Bărăgan vor cuprinde un simpozion şi un parastas şi sunt organizate de membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România, filiala Caraş-Severin.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 mai