Comisia Europeană se declară pregătită să discute despre criteriile de repartizare a solicitanţilor de azil ajunşi în Europa

Comisia Europeană se declară pregătită să discute despre criteriile de repartizare a solicitanţilor de azil ajunşi în Europa, în special în Italia şi Grecia, după ce Franţa şi Germania au cerut ieri o modificare a planului stabilit în acest sens de forul comunitar. Autorităţile de la Paris şi Berlin apreciază că planul ar trebui să ţină cont de eforturile deja făcute de statele membre. Europa se confruntă cu o creştere dramatică a imigraţiei, iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a anunţat, săptămâna trecuta, că de la începutul acestui an, aproape 77 de mii de imigranţi au ajuns pe mare în ţările din sudul Uniunii Europene.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Radulescu – Planul de repartizare a solicitanţilor de azil în statele membre, propus deja de Comisia Europeană, ar trebui să fie regândit, au susţinut miniştrii francez şi german de externe în declaraţia lor comună. Ei au spus că ţările lor şi încă alte trei au primit, prin această propunere, 75% din cei 40.000 de solicitanţi de azil. Miniştrii francez şi german au cerut chiar o rediscutare a criteriilor în baza cărora Comisia Europeană a făcut această repartizare. Aceste criterii sunt numărul locuitorilor ţării respective, rata şomajului, Produsul Intern Brut şi numărul de refugiaţi primiţi până acum. Comisia Europeană spune că este deschisă să discute aceste criterii. Purtătoarea de cuvânt Natasha Bertaud.
Natasha Bertaud: Suntem pregătiţi şi deschişi unei discuţii asupra criteriilor pe care le-am stabilit înainte de a discuta despre propunerea Comisiei în ansamblu.
Reporter: Dacă şefii de stat şi de guvern, la summitul lor de la sfârşitul lunii iunie, nu vor cădea de acord asupra propunerii Comisiei, ea nu va putea intra în vigoare la începutul lui iulie. Comisia Europeană a propus săptămâna trecută ca 40.000 de solicitanţi de azil, sosiţi în Italia şi Grecia, să fie redistribuiţi între statele UE, în următorii doi ani. României i-au fost alocaţi 1700 de solicitanţi de azil.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 iunie)